Středověké detektivní příběhy

recenze

Suďte spravedlivě (2022) 4 z 5 / renulka16
Suďte spravedlivě

Máte rádi středověk? Středověkou Prahu a k tomu ještě detektivky? Tak potom tahle kniha bude právě pro vás, protože tento příběh se odehrává v léta páně 1300.

V první části knihy se seznámíme s mistrem Petrem - stáříkem a notářem, který má svého sluhu Vítka. A jelikož mistr Petr potřebuje pomoc, Vítek ho seznámí s židovským Jácobem, který mu bude dělat písaře. Nakonec se z nich ale stane skvělá detektivní trojka.

Po první části, jež nese název Našeptávać přichází na řadu 3 samostatné detektivní příběhy. Každý příběh je jinak dlouhý. První má něco kolem 120 stran, druhý cca 50 a poslední příběh má asi 130 stran. Jelikož jednotlivé příběhy nemají kapitoly, je kniha hůře odložitelná. Otázka je, zda je to špatně nebo dobře .

Celá kniha je vyprávěná v ich-formě a střídají se zde pohledy všech třech výše uvedených mužů. Řeč mistra Petra se dá rozeznat hned, používá hodně latinské výrazy a zkrátka to hned poznáte. Kdežto vyprávění Vítka a Jácoba je občas těžké od sebe rozeznat. Trochu jsem s tím měla problém.

Také vzhledem k tomu, z jaké je to doby je kniha psána i takovým jazykem. Na to, že jsem rychločtenář jsem knížku četla celkem dost dlouho, protože ta řeč je taková pomalejší a těžší na čtení. Na druhou stranu jsem si příběh pořádně vychutnala!

Atmosféra v knize je úžasná a je z ní cítit opravdu prostředí středověku. Detektivní příběhy jsem bohužel nerozluštila, neboť jsou psaný tak, aby na jejich rozuzlení přišel jeden z detektivních účastníků.

Knihu doporučuji všem, kteří se chtějí vrátit v čase a užít si tak trochu pomalejší dobu.

Komentáře (0)

Přidat komentář