Štěstí v každodennosti

recenze

Seznam pro štěstí (2022) 5 z 5 / Kikina182
Seznam pro štěstí

Každému jednou dojde štěstí. To Emilyno zmizelo v momentě, kdy její maminka umřela na rakovinu. Kromě téhle velké ztráty není momentálně nejlepší ani její vztah s tátou. Paradoxně je jediný člověk, se kterým dokáže mluvit Blake, kterou sotva zná. A právě spolu s ní se pustí do plnění bucket listu, který najde v máminých věcech.

Seznam pro štěstí je první autorčina kniha, na které nespolupracovala s někým dalším. Ale kdybych to nevěděla, tak bych to popravdě vůbec nepoznala, jelikož styl psaní je v podstatě totožný s tím v knihách Pět kroků od sebe a Celou tu dobu. Je čtivý, hladce plyne a nechybí dostatek popisů a náhled do mysli hlavní hrdinky.

Příběh zní na první pohled jednoduše, ale on je všechno jen ne jednoduchý. Nevím, jak to autorka dělá, ale vždycky dokáže přijít s neuvěřitelně silným a emotivním příběhem, který se člověku dostane do srdce i do mysli. A přesně to je případ i Seznamu pro štěstí.

Rozhodně se nejedná o lehké čtení. V podstatě vypráví o noční můře všech lidí na světě, ztrátě někoho, koho milujeme. Ztráta, vyrovnání se s ní a to, jak ovlivňuje život a ostatní vztahy je vlastně největší téma celé knihy, které je zpracováno neskutečně procítěně. Kromě toho jde v knize ale také hodně o přátelství a lásku. I když o lásku jde hodně právě už v souvislosti s tématem ztráty.

Příběh je zkrátka o životě. A ačkoli to není lehké čtení, jelikož je bohužel reálné, je to opravdu skvělé čtení, které člověka zasáhne a přesně takhle by podle mě měla kniha na člověka působit. Měla by v něm rezonovat, v negativním i pozitivním smyslu.

Takového stupně emotivnosti by kniha samozřejmě nedosáhla, pokud by nebyly skvěle zpracovány i postavy, především hlavní hrdinka. Ani v tomhle ohledu tedy nemám autorce co vytknout. Každá z postav je moc dobře popsaná, je hezky vidět, jak je ovlivňují události v jejich životě a jak se na základě toho jejich povaha proměňuje a vyvíjí.

Seznam pro štěstí je za mě úžasná kniha. Zpracovává hodně silné téma, takže bych si asi dala pozor na to, zda se na ni čtenář bude vůbec cítit, ale jinak bych ji určitě všem doporučila. Jen je třeba si čtení dobře načasovat, aby vás kniha úplně nerozložila.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář