Spojení s dávnými civilizacemi

recenze

Soumrak (2022) 5 z 5 / Kikina182
Soumrak

Nespatření mají nad Černou labutí převahu. Nejen, že jsou vždycky krok před ní, ale ještě ke všemu se jim povedlo ji oslabit. To jim ale ani v nejmenším nestačí. Chtějí mnohem víc a hodlají uskutečnit své plány za každou cenu. Sophie a její přátelé tak musí rychle přijít s plánem, aby se mohli vypořádat s nespatřeními a s jejich novou taktikou. Nejdřív se ale budou muset vydat do Soumraku, nebezpečného místa, které všechno změní.

Jak už je u této série zvykem, je kniha napsána v er-formě, ale soustředí se především na Sophii. Události kolem ní, její emoce a myšlenky. Díky čemuž je hračka se do ní jako hlavní hrdinky vžít a vnímat příběh jejíma očima a názor na všechno a všechny kolem si tak dělat především podle ní.

I tentokrát jsem se do knihy bez problému začetla. Jak příběh postupuje dál, stávají se sice některé části příběhu složitější na pochopení, ale autorka umí všechno perfektně vysvětlit tak, aniž by z toho vznikl několikastránkový popis. Vše je součástí příběhu, který hladce plyne a proto se i skvěle čte.

Myslím, že ani u prvního dílu jsem neměla tušení, jakým směrem autorka tuhle sérii povede a teď, po přečtení šestého, nejsem o nic moudřejší. Samozřejmě, že příběh pokračuje tam, kde skončil a jeho hrdinové pořád usilují o to samé, co na začátku, ale zároveň to tak není. Na každou zápletku se nabaluje spousta dalších, díky čemuž vzniká originální a překvapivý příběh, u kterého zkrátka opravdu netuším, co bude dál, dokud se to nestane.

Jeden by řekl, že o postavách známých z minulých dílů autorka snad odhalila už úplně všechno, ale není to pravda. Neustále se v knize objevují jejich nové stránky, které ale perfektně ladí k tomu, kým od začátku jsou. Líbí se mi, že žádná z postav nestagnuje, a i když by tomu autorka už nemusela věnovat pozornost, dává si na popisu starých postav záležet stejně jako na těch nových, aby je čtenářům co nejvíc přiblížila a udělala příběh co nejskutečnější.

U delších sérií je vždycky šance, že s přibývajícími díly začne kvalita klesat, ale v případě této série takové obavy rozhodně nejsou na místě. Myslím, že už jsem to zmínila dříve, ale mám dojem, že každý díl je ještě o chlup lepší než ten poslední a jinak to není ani tady.

Pokud jste sérii ještě nezkusili, tak já vám ji můžu jen a jen doporučit. Je to skvělé čtení pro knihomola jakéhokoli věku. Myslím, že člověk s láskou k podobně laděním příběhům si v této sérii najde své.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji e-shopu Megaknihy a jeho spřátelenému nakladatelství Ocelot.

Komentáře (0)

Přidat komentář