Spletitá tajemství Gullspangu

recenze

Na okraji (2018) 4 z 5 / Kikina182
Na okraji

V malé vesničce uprostřed Švédska, kde se všichni navzájem znají zmizí jednoho dne sedmnáctiletá dívka Annabelle. Nejdřív to vypadá, že její přehnaně starostlivá matka vyvádí jen kvůli tomu, že Annabelle nepřišla domů před večerkou, ale brzy se ukáže, že tady se nejedná pouze o vzdor proti pravidlům, ale že se této dívce stalo něco skutečně strašného.

V Gullspangu zavládne chaos. Nejen, že se ve vesničce objeví mnoho lidí, kteří se snaží dívku najít, ale zároveň i mnoho novinářů, kteří se z této možné tragédie snaží vytěžit co nejvíce. Je sem však poslána i policistka Charlie Lagerová, která shodou okolností z toho místa pochází. Charlie chce jen jediné. Rychle vyřešit případ Annabellina zmizení a opustit tuto vesničku. Tentokrát už navždy. Ale věci kolem případu se začínají komplikovat a Charlie nalézá prapodivné a nejasné spojitosti.

Švédské thrillery a detektivky jsem si oblíbila v poměrně nedávné době, ale už jsem stihla narazit na několik opravdu kvalitních kousků. Bohužel jsem však objevila i naprostý brak. U knihy Na okraji jsem předpokládala, že bude patřit k té první skupině. Jednak kvůli zajímavé anotaci, ale především díky tomu, že už pár dní po vydání jsem všude četla nadšené ohlasy, což moc často nevídám. Vlastně se mi tím potvrdilo, že tohle je kniha, na kterou si prostě musím najít čas.

Kniha Na okraji je napsána v er-formě a střídají se tu nepravidelně tři časová období. Jednak příběh, který se odehrává v současnosti, tedy události po zmizení Annabelle. To je asi největší část knihy. Pak je tam také příběh, který vypráví o tom, co se dělo s Annabelle těsně předtím, než zmizela. A nakonec je tam ještě záhadná dějová linka, která se udála hodně dávno a zdánlivě nemá se současným během událostí vůbec nic společného.

Dalo by se říct, že je tento thriller příběhem, který je složen ze tří samostatných příběhů, a to se mi na této knize opravdu moc líbí. Autorka dokázala pojmout příběh z mnoha úhlů. Jednak různorodých postav a pak také z různých časových období. Zároveň však velmi opatrně volila svoje slova a tak se jí i přes tak komplikovanou strukturu povedlo udržet v knize řád a tajemno.

Vlastně moc nechápu, jak se jí to povedlo, ale Na okraji je opravdu mistrovské dílo. Je to neuvěřitelně promyšlená kniha, ve které nic není tak, jak se na první pohled zdá. Je plná překvapivých zvratů, které vám vyrazí dech. U téhle knihy se nestane, že byste uhodli, jak skončí. Nedozvíte se to, dokud neotočíte na tu poslední stránku, a to je podle mě opravdu úžasné. Zvlášť u tak komplikovaného příběhu.

Postavy této knihy jsou opravdu promyšlené, především pak hlavní hrdinka. Sice není žádnou novinkou, že se představitel knihy mají své vlastní problémy, většinou dost nepříjemné, ale její život a veškeré chování je neuvěřitelně promyšlené a komplexní. Autorka tuto postavu napsala tak dobře, že mi přišlo, jako by si vypůjčila život nějaké skutečné osoby. Jedná se o postavu, která působí neskutečně reálně.

Kniha Na okraji mě doopravdy překvapila. Příběh je totiž neskutečně komplikovaný, ale zároveň není žádný problém se v něm orientovat a pochopit ho. Navíc je nepředvídatelný. Jako obvykle jsem měla několik teorií o tom, jak příběh dopadne a všechny byly úplně špatně a ani zdaleka se neblížily epickému závěru, který si pro nás autorka připravila.

S klidným svědomím můžu říct, že lepší první díl thrillerové série jsem v posledních několika měsících nečetla. A jestli tohle byl teprve první díl, tak si opravdu nemůžu dočkat toho, co si autorka pro náš připraví v pokračování. Věřím, že to bude stejně epické jako Na okraji.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis.

Komentáře (0)

Přidat komentář