Snový příběh, jenž polapí

recenze

Síť snů (2017) 4 z 5 / nikolthestrange
Síť snů

Moniku odmalička lákalo nadpřirozeno a mystika – nehledě na to, zdali z ní její neobvyklá záliba udělá černou ovci spořádané křesťanské rodiny. Dnes už je dospělá a přivydělává si výkladem tarotových karet. Rovněž umí kreslit a společně se svým bratrancem Danem coby spisovatelem pracují na komiksu z Doby bronzové. V rámci rešerše se vydávají do muzea, kde Moničinu pozornost okamžitě upoutá kostra ženy, na kterou najednou nemůže přestat myslet. Co byla zač? Proč zemřela tak mladá? Co má znamenat ta díra v lebce? Netuší, že ji pravěká Nahu (nebo alespoň její duch) ještě tu noc navštíví ve snu. Odpovědi však nepřináší, jen žalostně naléhavou prosbu o pomoc.



Jméno Petry Kubaškové se v knihách nejprve objevovalo v kolonce „překladatel“, přičemž se v této funkci podílela na desítkách kousků z dílny nakladatelství Fantomprint, kde v roce 2017 vyšla její prvotina Síť snů. O dva roky později se na scéně ukazuje znovu, tentokrát v týmu Epochy a s úvodním dílem stejnojmenné série Čarodějky Malostranské (letos se dočkalo pokračování s názvem Tajemství Stříbrné čarodějky). Nejnovějším počinem autorky je povídka v antologii Lockdown. Ve své tvorbě se inspiruje okolním světem, ráda si představuje především minulost starých budov a životní osudy lidí, kteří je kdysi obývali.


Vyprávění je rozděleno do dvou příběhových linií. Části v er-formě se zaměřují na Nahu, první manželku náčelníka, a popisují dění ve vesnici, jež se řídí jakousi strukturou smečky (viz právo silnějšího) a založení tamního obyvatelstva připomíná spíše indiánský kmen než hordu tupých neandrtálců s dřevěným kyjem. Valnou většinu se děj nicméně odehrává v současnosti a Monika prostřednictvím ich-formy líčí předvoj, ústřední drama i dohru svého setkání s Nahu. Pasáže z pravěku působí neuvěřitelně autenticky a sálají podmanivou atmosférou, zatímco ty z moderní doby staví na napětí s lehce detektivní zápletkou a všednost okoření dobře mířený sarkasmus hlavní hrdinky. Sloh je na velice slušné úrovni, čtivost knize rozhodně nechybí.

Námět hodnotím jako originální a příjemně mě překvapila romantická linka – ačkoliv se někdy onen vztah rozvíjí i ve chvílích, kdy by bylo záhodno řešit hrozící nebezpečí. Magie je v knize pojata neotřele a přála bych si, aby jí bylo bývalo věnováno více prostoru. Stejně tak by si zasloužilo krapet rozvést i závěrečné rozuzlení. Přesto navzdory těmto pár výtkám mám z knihy opravdu kladné dojmy - snad proto, že mi téma připadá fascinující a v Monice jsem trochu našla i zlomek sama sebe. Komu však esoterika a spiritualismus nic neříká a těší se na nějaké hororové fantasy s vymítáním krvelačných démonů, může se nudit. Pokud ovšem preferujete pomalejší rozjezd, kde se nitky pozvolna splétají ve složitější ornament mnoha vrstev, nebojte se nechat lapit do sítě, kterou Petra Kubašková s citlivostí a zručností utkala.

4,5/5*
Za recenzní e-book děkuji nakladatelství Fantomprint!

Komentáře (0)

Přidat komentář