Snoubenky smrti o sériovém vrahovi nacistických paniček

recenze

Snoubenky smrti (2022) 5 z 5 / LukBook
Snoubenky smrti

Jméno Jean Christophe Grangé zřejmě čtenářům příliš mnoho neřekne. Když ovšem řekneme Purpurové řeky, to už je jiná záležitost. Nyní vyšla v českém překladu další kniha autora z roku 2021 pod českým názvem Snoubenky smrti. A opět se můžete těšit na hodně temný detektivní thriller.

K velice pochmurné atmosféře ostatně dopomáhá i fakt, že se příběh odehrává v období okolo druhé světové války. V Evropě řádí nacisté, ale v Berlíně i brutální sériový vrah. Za své oběti si přitom vybírá bohaté nacistické paničky, které si užívají moci svých manželů. Postupně jsou nalezena zohavená těla hned několika z nich a do vyšetřování se pouští hodně rozmanitá trojice.

Ostatně právě u tří hlavních postav se na chvíli pozastavíme. Máme tu Simona Krause, nadaného psychoanalytika malého vzrůstu, který si pomocí vydírání rád užívá z ženami. Druhým pánem na holení je brutální gestapák Franz Beewen, postavou přesný opak předchozího. A do třetice i dámu v podobě bohaté dědičky a psychiatričky Miny von Hassel. Před tímto případem by si asi nikdy neřekli, že by spolu mohli spolupracovat. Okolnosti je ovšem svedou dohromady a oni se pouštějí do hodně komplikovaného vyšetřování.

Právě rozmanitost ústředních jedinců je jedním ze základních kamenů tohoto thrilleru. Mají podstatně rozdílné názory, přesto spolu musí fungovat. A každý z nich přináší do týmu něco jiného. Jeden rozum, druhý sílu, třetí třeba kontakty. Pro mě asi nejzajímavější postavou je gestapák Beewen, u něhož je krásně vidět určitý vývoj. Přestože je to po celou dobu nemilosrdný vrah, v některých momentech spatříte i světlejší stránku jeho duše. Jste tedy občas na rozpacích, jestli ho nenávidět nebo jestli je z části i on obětí tehdejšího režimu.

Zápletka je pořádně zamotá. Autor měl na více než šesti set stranách knihy dostatek prostoru vložit řadu vedlejších cestiček, zvratů a skvěle popsat atmosféru během nástupu nacismu k moci. Právě ta totiž ještě více napomáhá k vyzdvihnutí brutality samotných činů vraha. Ocitnete se i v méně známém koncentračním táboře, budete svědky drsných praktik gestapa a dojde i na selekci při ošetřování zraněných, mezi nimiž se najde mnoho těch, kterým již není pomoci.

Vedle pátrání po vrahovi a získávání důkazů se trochu podíváte i do soukromí hlavních postav, po celou dobu děje budete i tak trochu napjatí v tom, jestli se rozvine nějaká romantická linka. Vzhledem k neustálému blízkému kontaktu mezi dvěma muži a ženou se to přímo nabízí. Ostatně ani oni nejsou lhostejní k její kráse. Ale jak to nakonec mezi nimi dopadne?

Samozřejmě tu jsou i záporáci, dokonce hned několik. Ono se také není čemu divit v srdci nacistické říše. Vrah sice může být jen jeden, ale padouchů na odstřel je tu více. Jak už jsme se zmínili ani gestapák Beewen není zrovna svatoušek. Dostihne ho na konci spravedlnost a zákon?

Snoubenky smrti jsou skvěle vystavěným detektivním thrillerem, který u vás po celou dobu udržuje velkou porci napětí, překvapí několika zvraty a šokuje prostředím plným zla a smrti. Na knize je znát vypsanost tvůrce. Zaujme vás zajímavý kontrast mezi ústředními postavami, jejich spolupráce a postupné sbližování. Toto dílo se dá s klidem nazvat kvalitním románem, jenž samozřejmě nemusí sednout úplně všem, ale většinu čtenářstva toužícího po kvalitním thrilleru rozhodně uspokojí.

Komentáře (0)

Přidat komentář