Smrtka :))

recenze

Smrtka (2018) 4 z 5 / Airin
Smrtka

V novém světě od Neala Shustermana neexistují nemoci ani smrt. Když náhodou zemřete, putujete do Centra pro oživení, kde si pár dní poležíte a jste jako znovuzrození. Výhra nad smrtí má však i svůj háček – dochází k přelidnění na Zemi. Aby k této situaci nedocházelo, byl vytvořen Cech smrtek. Ty mají jako jediné právo člověka usmrtit nadobro.

Do příběhu se zapojuje Citra s Rowamen, kteří se již se smrtkou setkali, ale překvapivě zůstali naživu. Smrtka Faraday si je oba bere do svého učení a dává jim tak šanci stát se Smrtkou. Nutno říct, že o to ani jeden z nich nestojí, jenže nabídka imunity pro jejich rodinu je až příliš lákavá. Jaké je však jejich překvapení, když zjišťují nepříjemný fakt – po jejich roční výuce dojde k jejich souboji. A jen jeden z nich se stane Smrtkou, zatímco ten druhý se vrátí domů.

Citra s Rowamen jsou zasvěcováni do světa Smrtek, jejich pravidel a povinností. Musí se učit o různých druzích jedů, bojů, správných způsobů pokosení, historie a spoustu dalších dovedností. Jenže pak přichází jedna velká rána za druhou – a Citře s Rowanem se tak hroutí celý svět.

Změnila se pravidla. Citra s Rowanem spolu budou na konci jejich výcviku bojovat. Jenže to bude na život a na smrt. Jeden se stane Smrtkou, druhý zemře. Nemají na výběr.

Co se v cechu smrtek tak moc pokazilo? Jaká šílená věc se odehrála a rozdělila tak smrtky na dva tábory? Ani cech smrtek není bez poskvrny. Kdo zvítězí a kdo padne?

NÁZOR:

Nejdříve mě zaujala obálka a hned poté věta z anotace “Okolnosti je postaví proti sobě“ a v tu chvíli jsem věděla, že se do této knihy musím pustit. Fakt, že se nakonec postaví dvě hlavní postavy proti sobě, mi přišel jako zajímavý zvrat událostí a díky tomu by mohla kniha nabrat spád a přinést zajímavé, překvapivé události.

A tak jsem se do knihy pustila a musím říct, že jsem z ní byla nadšená. Nejvtipnější mi přišly situace, kdy Citra s Rowamen trávili čas se smrtkou Faradayem, který je učil všechno co s sebou přináší práce smrtek. Kupodivu byla smrtka Faraday velmi vtipná postava (navzdory její práci brát lidem životy), a tak jsem se nejvíce smála a bavila při jejich společných chvílích.

Jídlo provázely rozpaky – většinou bylo ticho, které tu a tam narušila nějaká smrtkova poznámka. „Máte krásný domov.“ „To je ale dobrá limonáda!“ „To jsou možná nejlepší pečené ziti v celé StředoMerice!“ Přestože všechno, co říkal, byly lichotky, jeho hlas působil na páteř všech přítomných jako zemětřesení.

Musím autora pochválit za tento svět, který vytvořil. Myslím si totiž, že téma “nesmrtelnosti“ a “výhra nad smrtí“ je velmi originální a v dnešní době populární téma. Bylo velmi zajímavé podívat se do tohoto světa a přečíst si, jaké by to bylo, kdyby lidé nad smrtí skutečně zvítězili.

Zároveň to bylo trošku děsivé, což autor velmi dobře vystihnul. Při čtení mi občas naskočila husí kůže například při autorově popisování, jak si smrtky (většinou náhodně) volí, koho pokosí. A ještě více mi naháněly strach situace, kdy se skupina smrtek vymkla kontrole a bezdůvodně pozabíjela velké množství nevinných lidí v letadle. Myslím si, že v knize může každý vidět různá poselství a varování pro naši budoucnost.

Tak zhruba do půlky knížky jsem četla prakticky bez přestání, tak moc mě knížka bavila. Poté dochází k velkému zvratu, u kterého si myslíte, že to je určitě nějaký vtip, že to není vůbec možné! Zjistíte však, že si autor opravdu nevymýšlí a tak zůstanete s pusou dokořán a snažíte se najít ještě více času na čtení.

Co mi v příběhu přišlo slabší byly části, kdy už od sebe byli Citra s Rowane odděleni a každý byl vyučován jiným způsobem a jinak se vyvíjel. V tu dobu byl příběh podle mě trochu pomalejší, spíš to bylo takové oddechové vyprávění bez akce. Ale nakonec to bylo pro příběh nutné, protože to ke konci do sebe hezky zapadalo.

Konec byl pro mě z části překvapením, skončil otevřeně a já se už nemůžu dočkat dalšího pokračování. Protože válka o cech smrtek a spravedlnosti ve světě teprve začíná!

Více zde :))
https://bookhunter5.wordpress.com/

Komentáře (0)

Přidat komentář