Slib svatojánské noci aneb kniha plná tajemna

recenze

Slib svatojánské noci (2018) / Joseef
Slib svatojánské noci

Na začátek bych chtěl představit autorku knihy Janu Klimečkovou, která pro mě byla do vydání tohoto románu autorkou neznámou, a tudíž jsem si musel doplnit vědomosti o této paní spisovatelce. Zaujalo mě, že se paní Klimečková vydala na spisovatelskou dráhu až po odchodu do penze a že předtím pracovala jako ředitelka úřadu práce, přičemž tato profese se mi zcela neslučuje s představou literární tvorby.
U tohoto románu se rozhodně nejedná o prvotinu, starší tvorbu autorky zastupují například Chlebani, Kočárová cesta a Přezrále moruše.
Mám-li se vyjádřit jasně a stručně, pak mohu konstatovat, že tato kniha mě opravdu velmi příjemně překvapila a byl jsem moc rád, že jsem si ji přečetl, jelikož zbožňuji žánr, kde autor dokáže svým poutavým vyprávěním čtenáře vtáhnout do děje. Co se týče samotného děje, ten je zasazen do Moravského Slovácka a tím je taky kniha unikátní, protože literárně zpracovaných příběhů odehrávajících se v prostředí Slovácka rozhodně moc není.
V knize se setkáváme s hlavními hrdiny, kterým se přihodí událost, již už nelze vzíti zpátky a vlastně se jim tak raketově změní život. Zní to skoro až archaicky, že hlavní hrdinové pasou krávy, které představují toho času velkou hodnotu.
Příběh rovněž dokládá touhu člověka po lepším životě. Dříve stejně jako i dnes odchází řada lidí za prací a lepší budoucností do zahraničí. Naši hrdinové odešli do Vídně, kde měli dva z nich příbuzné a ti jim podali pomocnou ruku.
Život ale není peříčko ani ve Vídni, jak se říká, všude se jí chleba o dvou kůrkách. Ani ve Vídni není tedy život zcela růžový.
Přesto naši hrdinové demonstrují pěkné mezilidské vztahy a ostatně taky název knihy se k tomu vztahuje .
„Slib svatojánské noci“ doporučuji všem, kdo si namlouvají nebo si myslí, že se mají úplně nejhůř na světě, dále všem, kdo neví kudy kam a nemají odvahu provést změnu, protože dokud člověk žije, je vždy šance na zlepšení a naděje umírá poslední.
Jsem vděčen, že mi MOBA poskytla příležitost seznámit se s dílem paní Jany Klimečkové, která se zařadila mezi mé top autory.

Komentáře (0)

Přidat komentář