Slečna Prýtová a spol.

recenze

Fantastická zvířata a kde je najít (2002) 5 z 5 / katy238
Fantastická zvířata a kde je najít

Každý máme vzpomínky na dětství trochu jiné a v rámci toho mého se vyskytovala také série s malým čarodějem, který rostl s námi a ano, jmenoval se Harry Potter. Že postupem času jsem místo něj měla v sérii mnohem raději jiné postavy, než tu jeho, tomu se asi říká dospívání, ale jeho svět mě směrem k němu provázel.

Představovat jeho příběh by se zdálo asi nadbytečným, ale je také třeba si uvědomit, že generace oběma směry mohou být tímto nepolíbeny, tak jen v kostce. Vedle našeho světa obyčejných lidí (mudlů) existuje ještě jiný svět, skrytý mnoha ochrannými kouzly, který obývají lidé obdarování schopnostní čarovat. Nejčastěji prostřednictvím hůlek, ale mnozí i lektvary nebo prostřednictvím zvířat a rostlin. To vše se malí i větší čarodějové učí ve Škole Čar a kozel, jež se v Británii zove Bradavice. V jedenácti letech dostane každé vyvolené dítě zvací dopis ke studiu, který donese sova a po příjezdu do oné školy začne poněkud nezvyklá výuka, kterou má třeba ústřední postava série, jménem Harry Potter, zpestřenou tím, že se ho zlý kouzelní Voldemort snaží zabít, protože chce dotáhnout akci, ve které byl kdysi úspěšný s jeho rodiči, ale malého Harryho zabít nedokázal.

Je toho sedm dílů a prý se pořád točí a píšou nějaká pokračování, nebo spíše prequely, tak je tento svět sále otevřený. A byl otevřený už kdysi, když k němu vycházely i malé doplňkové publikace, které nám lehce krátily čas, když jsme jako malí čekali, až autorka napíše každý díl. A protože svět je to veliký, trvalo to někdy dost dlouho.

A jedna z těchto „omáčkových“ knížek byla i učebnice Fantastická zvířata a kde je najít od autora Mloka Scamandera. Vydaná byla tak, že ji zjevně vytrhli přímo z Harryho rukou, protože každý konkrétní výtisk je opatřen jeho brkem psanými poznámkami, malůvkami, dopisováním s Ronem a Hermionou a dalšími překvapeními.

Útlý svazek nabízí možnost projít si všechny stvůry kouzelnického světa z odborného hlediska, něco jako Bréhmův život zvířat. Jsou zde klasifikace nebezpečnosti jednotlivých tvorů, a protože autorka při psaní série čerpala z existujících legend a mýtů, je možné v závorce dohledat i název, pod kterým tvora najdete i v jiných příbězích, než jsou ty, ve kterých figuruje vrba Mlátička. Je to učebnice, i když fiktivní, tak zde lze nalézt i něco k biografii autora a také něco k historii fantastických zvířat jako takových. Něco jako v učebnici biologie.

V posledních letech vyšel i scénář ke konkrétnímu příběhu s Mlokem Scamanderem, který byl zpracován i seriálově, zde jen varování, jedná se o dvě různé knihy, pouze s identickým názvem. Toto je vyloženě učebnice z bradavické knihovny, která nádherně ilustruje příběh kouzel a přátelství a díky které se můžete na chvíli přenést do krajin mezi Zapovězeným lesem a bradavickým hradem, kde se pasou, poletují, plavou či se vás snaží zabít tvorové stejně neskuteční, jako tento svět sám.

Přečtenou ji máte za chvíli a je psána vědecky humornou formou, doporučuji si ji však pořídit k rozečtené sérii, kdy budete mít alespoň ponětí, jaké mají jednotliví tvorové postavení v příběhu. Knížka je jako ilustrace v knize, skvěle dokresluje obraz příběhu.

Proto tedy neváhejte, přeneste se do oněch časů, kdy jsme čekali na každý výtisk fronty od božího rána, před knihkupectvím se dělaly pařby a rodiče tak cca jednou do roka z toho všeho trochu bolela hlava.

Bylo to fajn. A je neskutečně fajn si to moci připomenout i prostřednictvím této knížky.

A ještě pro pořádek, tato recenze se týká úplně prvního vydání u nás z roku 2002 od nakladatelství Albatros, která byla na ilustrace sice poněkud skoupá, ale na atmosféru hodin čar a kouzel nesmírně bohatá.

Komentáře (0)