Skvělé a poctivé sci-fi
recenze
Ledové peklo (2021)

Celá moje recenze zde: https://tipynacteni.cz/review/ledove-peklo/
Po knize Ledové peklo jsem sáhl především proto, že jsem si hodně oblíbil film Věc, pro který byla tato kniha předlohou. Novela v této podobě byla nalezena až po autorově smrti a dříve byla známá její druhá verze s názvem „Kdo je tam?“. Film je opravdu povedený a tato verze je kratším vyprávěním téměř stejného příběhu. Ledové peklo patří do zlatého fondu science fiction a patří do něj právem.
Příběh vypráví osud antarktické výzkumné stanice a jejich obyvatel. Ti jednoho dne narazí na magnetickou anomálii a rozhodnou se ji prozkoumat. Několik metrů pod povrchem naleznou podivný předmět, který záhy označí jako mimozemskou loď. Ještě než se k ni prokopou narazí na podivného tvora ještě podivnějších tvarů. Protože jsou především výzkumníci rozhodnou se, že tvora dopraví ve zmrzlém stavu na stanici a budou jej zkoumat. U tvora pak na stanici postaví stráž a čekají až rozmrzne, aby se biolog mohl pustit do pitvy. Jeden ze strážících členů skupiny ale usne a po probuzení zjistí, že tvor je pryč. Když si posádka stanice uvědomí, že to není ničí hloupý žert, vydají se tvora hledat. Brzy jej naleznou v psinci, kde tvor zrovna absorbuje jednoho ze psů a pokouší se v něj proměnit. Tomu osazenstvo stanice zabrání, ale brzy jim dojde, že tím působení tvora nekončí.