O emoční autonomii se píše překvapivě málo – buď v rovině zjednodušené „pozitivity“, nebo naopak v těžko uchopitelném klinickém jazyce. Budování emoční autonomie od Lindsay C. Gibson pro mě tenhle chybějící most velmi přesně vyplňuje: spojuje hluboké porozumění emocím s každodenní realitou vztahů, práce a hranic.
Autorka nepůsobí jako „guru“, ale jako klidná, zkušená průvodkyně. Emoční autonomii popisuje ne jako odstřižení se od druhých, nýbrž jako schopnost zůstat sám sebou i v emočně náročných vztazích. Přesně pojmenovává vzorce emoční závislosti a ukazuje, proč nás některé vztahy opakovaně vtahují do pocitu viny či chaosu.
Velkou hodnotou knihy je praktičnost: konkrétní situace, vnitřní dialogy a použitelné nástroje pro nastavování hranic bez agrese i bez úniku. Pomáhá rozlišit empatii od sebeobětování a převzít odpovědnost za vlastní emoce bez jejich potlačování.
Doporučuji ji terapeutům, koučům, lídrům – i každému, kdo chce žít svobodněji a klidněji. Neslibuje rychlé zázraky, ale nabízí poctivou práci s realitou. Pro mě kniha, ke které se vracím.
Autorka na svou dnes již slavnou knihu Dospělé děti emočně nezralých rodičů navázala publikací, která se ještě více zaměřuje na rozvíjení praktických dovedností toho, jak zvládat neblahý vliv emočně nezralých rodičů a jak psychick... více