Skryté touhy

recenze

Malá lhářka (2021) 4 z 5 / Jenda744
Malá lhářka

Dlouho jsem čekal, kdy se na pultech našich knihkupectví objeví kniha Malá lhářka, jejíž autorkou je Lisa Ballantyne. Anotace zní velmi zajímavě a byl jsem zvědavý, jak autorka tento příběh uchopí.

Hlavní hrdinkou je Angela Furnessová - dvanáctiletá dívka, která navštěvuje základní školu při Croydonské akademii. Jde o dívku velmi problémovou. Ještě před rokem byla vzornou žákyní se skvělým prospěchem, ale teď šikanuje své okolí. Je agresivní a nedokáže se svým vztekem pracovat. Potřebuje vybít zlobu, která s ní cloumá. Všechny tyto pocity mají někde své kořeny a zdá se, že pro Angelu byl zlomovou událostí rozvod rodičů. Angela zůstala s matkou, ovšem jejich vzájemný vztah je nyní velmi komplikovaný. Angela ji nedokáže odpustit, že donutila jejího otce odejít. Nicméně dvanáctiletá dívka neumí pořádně posoudit problémy rodičů a její matka také neměla jednoduchý život. Dříve si obě byly poměrně blízké, teď jen těžko hledají společnou řeč. Angela si připadá nemilovaná, přibývají problémy ve škole a čím dál více o sobě dává vědět i touha skoncovat se životem.

Další z hlavních postav je Nick Dean. Tento muž vede herecký kurz, který navštěvuje i Angela. Jednoho dne se na jeho prahu objeví návštěva z oddělení ochrany dětí. Nick je obviněn ze sexuálního napadení, zatčen a odvezen k výslechu. Čelí obvinění z pedofilie. Vinen? Nevinen? Hádáte správně, obvinění vznesla právě Angela. Nic z toho, co říká, není podle Nicka pravda. Kvůli nedostatku důkazů je Nick propuštěn na kauci. Vyšetřování však dále probíhá a Nick se nesmí stýkat s nikým mladším osmnácti let. Nemůže pracovat. Nemůže zůstat sám ani s vlastními dětmi. Jak dalece vše zajde? Čemu ještě bude muset čelit?

Není kouře bez ohně. Špína na vás vždycky ulpí.

Jak to tedy všechno je? Opravdu si Angela vše vymyslela a obvinění je nepodložené? Je jasné, že jde o dívku, která je schopná snad všeho! Snad neprozradím příliš, když napíši, že její chování mi párkrát vyrazilo dech! Nebo Nick, otec dvou malých dětí, skutečně nedokáže ovládnout své touhy? Budete mít čas o všem pořádně popřemýšlet. Na povrch samozřejmě vypluje i pár tajemství. Uvidíte, že autorka vás dokáže pěkně zmást a vy si nebudete jistí, čemu máte věřit. Ačkoli je příběh vyprávěn pomalejším tempem, já jsem se při čtení rozhodně nenudil. Na atraktivnosti mu jistě přidává to, že děj knihy je popisován z pohledu více postav: Angela, Nick, Nickova manželka Marina, Angelina matka Donna, Nickova matka... Dozvíte se tedy jaký názor na danou situaci mají i lidé z okolí hlavních hrdinů - jaké mají pocity z toho, co se kolem nich odehrává.

Lhaní, obviňování, nevyřčené otázky, skryté touhy, utajované skutečnosti, problémové rodiny. To vše v tomto příběhu najdete. Máte-li rádi psychologická rodinná dramata, jistě vás kniha nezklame.

Komentáře (0)

Přidat komentář