Skrytá pravda

recenze

Jedna z pěti (2022) 4 z 5 / Ivuska.09
Jedna z pěti

Představte si, že sedíte ve skupině lidí, mezi nimiž se pravděpodobně nachází milenka vašeho muže, a vám najednou doje, že nemusí jít jenom o sex, ale že ve hře může být i láska.

Přesně tento problém trápí hlavní hrdinku nového příběhu české autorky Dagmar Digmy Čechové, který má výmluvný název Jedna z pěti. Svými předchozími romány už mnoho čtenářek přesvědčila, že její díla stojí za přečtení. A tak jsem se i já těšila, až se zase začtu do nového vyprávění.

Edita Vintrová je čerstvá čtyřicátnice, kterou trápí podobné problémy jako mnoho dalších žen. Se svým manželem začala chodit už na střední škole. Po narození dcery se soustředila především na rodinu a vzdala své snahy o dostudování vysoké školy. Své manželství však vnímá jako uspokojující. Co na tom, že se z něj už před lety vytratila jiskra. Tak je to přece i mezi ostatními páry, které jsou spolu už tolik let. Na své oslavě čtyřicátých narozenin však zažije velmi nepříjemný okamžik. Stane se svědkem flirtu. Na tom by nebylo nic divného, jenže v jednom z hlasů pozná ten, který patří jejímu manželovi. Na oslavu pozvala jen svých pět kamarádek s doprovodem, ta sladká slůvka musela být určena jedné z nich. Jenže které?

Možností je přesně pět. A jedna z nich jsi ty. Nějak moc se o něj zajímáš.

Co teď? Co byste dělali vy? Konfrontovali svého manžela? Nebo naopak své kamarádky? Jednu? Všechny? Nutno podotknout, že se Edita nachází v nezáviděníhodné situaci. Na přímou konfrontaci se necítí, takže zvolí jinou taktiku: zaměří se na své kamarádky. Jedna z nich to je, takže udělá vše proto, aby ji odhalila. Bude přemýšlet o každém slovu, které kterákoli z nich vypustí z pusy. Bude všechny bedlivě pozorovat, číst mezi řádky, soustředit se na veškeré (nenápadné) signály i na řeč těla.

Samozřejmě se Edita zaměří i na svého manžela. Analyzuje jejich manželství a zjišťuje, že i jí v něm několik věcí chybí. Nejen sex, ale také komunikace. Už je to dávno, co společně sdíleli své pocity a myšlenky. Musí si promyslet, které ze vztahů stojí za záchranu a které je lepší raději nechat plavat. Začne se více soustředit nejen na lidi okolo sebe, ale také sama na sebe. Najednou na všechny kouká úplně jiným pohledem. Vidí to, co dříve neviděla. Křivdí jim? Nebo až teď vidí pravou povahu ostatních? Své trápení musí nést sama, nemůže se nikomu svěřit. Žádné ze svých nejbližších kamarádek. Mohla by to totiž být zrovna ta, která spí s jejím manželem!

Autorka sepsala příběh o partě lidí, kteří se domnívají, že se velmi dobře znají. Jenže je to tak? Opravdu si mohou důvěřovat a nemají před sebou žádná tajemství? Vztahy se vyvíjejí. A to nejen mezi manželi, ale i mezi přáteli. A o tom budete společně s hlavní hrdinkou přemýšlet i vy. Společně s ní se zamyslíte nad vlastním životem a budete si klást podobné otázky. A najednou zjistíte, že příběh, který se v knize odehrává, by klidně mohl být reálný. A o to víc vás vtáhne do děje. Autorka dokáže své postavy vykreslit takovým způsobem, že jejich patálie budete prožívat i vy. A to mám na knihách Dagmar Čechové ráda.

Komentáře (0)

Přidat komentář