Sesterstvo je zpět!

recenze

Sesterstvo ve Snové říši (2020) / Podlavicí
Sesterstvo ve Snové říši

Z prvního dílu série Sesterstvo jsem byla naprosto nadšená! Na knihu jsem pěla chválu všude, kudy jsem chodila. Kniha je totiž mimořádně vydařená – originální příběh s výlety do minulosti, skvělá trojice kamarádek a nádherné ilustrace. Proto jsem s chutí sáhla po pokračování, které tentokrát slibovalo cesty do říše snů.

Ela, Bára a Míša se tentokrát společně s kouzelnou kočkou Fabiolou vydávají do říše snů, kde se děje něco podivného. V Elině ulici totiž všichni špatně spí, trpí nočními můrami, po ránu jsou rozmrzelí. Navíc Elini rodiče chystají přestavbu půdy, kde dívky naleznou spoustu starých věcí včetně záhadného sešitu a několika fotografií. Obzvlášť je zaujme fotka s dívkou, které zřejmě onen sešit patřil, a ta Ele doslova nahání hrůzu. Má tohle vše snad nějakou spojitost?

Co se autorce v této sérii skutečně povedlo, je přiblížení se čtenářům, respektive čtenářkám, kterým je kniha primárně určena. Hlavní hrdinky mluví i jednají přesně jako jejich skutečné vrstevnice. Bára je svéhlavá, impulsivní a přímá – co na srdci, to na jazyku. Na své kamarádky působí velmi sebevědomě, ale není vše tak, jak se na první pohled zdá. Míša trpí alergiemi snad na všechno možné, je velmi citlivá (někdy až příliš). A Ela? Ta je sice v trojlístku kamarádek relativně nová, ale skvěle zapadla, dokonce mnohdy působí jako pojítko celé party, jako neutrální zóna, která se snaží všechny spory uklidnit. Ano, spory – holky zde totiž nejsou líčené jako dokonalé kamarádky, které se nikdy nepohádaly, ale naopak jako naprosto normální dívky, mezi nimiž občas dojde k rozepři.

V předchozí knize dívky cestovaly do minulosti, z čehož jsem byla nadšená – díky tomu se čtenáři dozvěděli něco o naší moderní historii. Tentokrát se v příběhu ničeho takového nedočkáme, i tak však autorka nabízí několik témat k zamyšlení. Nejvíc mě asi zaujala práce s myšlenkou, že spousta z nás má své strachy i trápení, která se snažíme před svým okolím tajit, abychom nevydali hloupě, neschopně. Ovšem toto není jediná nosná myšlenka příběhu.

Kniha je opět skvěle zpracovaná i po grafické stránce. A ilustrace? O ty se znovu postarala Bohumila Beccera-Gablasová a jsou jedním slovem dokonalé!

Pravdou je, že předchozí díl se mi líbil malinko více, a to právě díky zmínkám o české historii. Přesto je Sesterstvo ve snové říši velmi vydařené čtení pro dívky od devíti let.

A ještě jedna výborná zpráva na závěr – právě vychází třetí díl!

Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář