Sbírka kriminálních povídek inspirovaných skutečností

recenze

Výjezdovka (2021) 5 z 5 / LukBook
Výjezdovka

Máte rádi detektivky, ale některé z nich vám přijdou až příliš fantastické? Potom by vám neměla uniknout sbírka několika povídek s názvem Výjezdovka, jejíž autor David Urban je skutečným kriminalistou a na jeho výtvorech je to prostě znát.

David Urban se věkově pomalu blíží k padesátce a více než polovinu svého života pracuje jako kriminalista. Výjezdovka je jeho druhá sbírka kriminálních případů ve formě povídek. Ty přitom vycházejí ze skutečných případů a reálně přibližují práci policistů a vyšetřovatelů. Zároveň však neztrácejí ani beletristickou podobu a díky tomu se jedná o velice sympatické čtení pro širokou veřejnost.

Hlavní postavou je vedoucí výjezdové skupiny poručík Eduarn Braun. Ač se na začátku knihy píše, že veškeré postavy jsou smyšlené, sám autor byl podle některých uvedených koníčků volným předobrazem ústředního hrdiny. Možná se zeptáte, co to je ta výjezdová skupina. Jedná se o partu kriminalistů, kteří jsou operačním důstojníkem vysíláni na místa činu v začátcích vyšetřování. Jejich skupinka se skládá z detektiva operativce, vyšetřovatele a kriminalistického technika.

Tvůrce se rozhodl pomocí šesti povídek představit jejich práci, která je často velice složitá a vyžaduje velkou pečlivost. Zaobírá se přitom detaily, které jsou v běžných detektivkách často vynechány nebo odbity. Daleko důkladněji se věnuje samotnému zkoumání stop a vyšetřování. Divoké přestřelky a zásahy URNY prostě hledejte spíše jinde, přestože i v tomto případě dojde na několik divočejších situací.

Jednotlivé texty nabízejí velice čtivou a barvitou formou různorodé případy od krádeže auta, přes znásilnění, sebevraždu až po záhadné úmrtí dítěte. Některé popisy jsou poměrně drastické, kriminalisté holt občas musejí mít hodně silný žaludek. Jiné části naopak působí až tragikomicky. Jedná se povětšinou o netradiční případy, přičemž je vám představena část zločinu a rozuzlení se dočkáte až v závěru povídky.

David Urban se nebál ani poukázat na trochu citlivá témata jako je spáchání zločinu Romy a určitá forma rasismu vůči této menšině nebo na pochybení ve vlastních řadách. Velice upřímně zde vykresluje neprofesionální jednání a chování některých policistů nebo operátorů. Jak už jsem se jednou zmínil, na začátku knihy je sice uvedeno, že veškeré postavy a události jsou smyšlené, anotace však potvrzuje minimálně částečnou inspiraci skutečností.

Nechám na každém čtenáři, která z povídek se mu bude nejvíce líbit. Osobně mám favorita třeba v Brutálním znásilnění nebo závěrečném Úhlu pohledu. Žádný z textů však pro mě není slabým místem a každý z nich má svoje kouzlo. Představují nezkreslený pohled do světa policejního vyšetřování, které je ve skutečnosti zcela odlišné od filmových zpracování.

Jestli se tedy chcete dozvědět, jak pracují čeští kriminalisté, Výjezdovka bude jasná volba. Ještě letos by navíc měla Davidovi Urbanovi pod nakladatelskou značkou Kalibr vyjít další kniha s názvem Rozsudek smrti. Případně můžete sáhnout po jeho první povídkové sbírce Tři opice, která vyšla v minulém roce. Několik dalších textů potom najdete i v různých antologiích.

Komentáře (0)

Přidat komentář