S poklonou pro další pokolení

recenze

Linka č. 141 (2018) / MichalStxt
Linka č. 141

Tak s touto knížkou neradno do postele.
Je pěkně těžká (hodně přes dva kilogramy, netypického "béčkového" formátu a má 398 stran). A mohli byste si tam s ní způsobit nejen karpální tunely...
Na úvod tedy tato snad jediná výtka.
Jinak, tato brožovaná publikace mapující sídliště Černý Most, jeho historii, současnost i řadu různých aspektů (až po ty nebizarnější), snese pouze chválu.
Její obsah již napoví samotný výčet kapitol:" Historie", "Letci", "Architektura", "Podzemí", "Média", "Doprava", "Organizace", "Kultura", "Sport", "Osobnosti", "Hospody" "Graffiti", "Zvláštnosti" a "Budoucnost".
Snad pouze politika - kromě té komunální - zůstala trochu (záměrně?) stranou. I proto se zde v podkapitole "Vraždy" nemůžete dočíst o té jedné z politických...
Opravdu se - při čtení - můžete poklonit. Nejen za vydavatelský počin, autorům v čele s Vojtěchem Havlovcem a Pjerem Van Eckem. Ale i desítkám dílčích autorů, kteří měli v gesci jednotlivé kapitoly. Poklonu si zaslouží i Vojtěch Matějka za neokoukanou grafickou úpravu s využitím řady celostránkových barevných snímků a moderního neokoukaného písma groteskového řezu. Fotografie jsou silnou stránkou této publikace. Jsou nejen svědky doby, ale i nedílnou výtvarnou složkou knihy.
"Linka 141" je nejen zajímavým čtením pro současnou generaci, ale i moderní kronikou pro ty příští.
Vydavateli jménem STOP ZEVLING se tento počin skutečně vydařil!
MICHAL STEIN

Komentáře (0)

Přidat komentář