Rozhodnutí, které změní vše

recenze

Uvězněná královna (2019) / MilenneWaver
Uvězněná královna

Rou byla vždy od své sestry naprosto neodlučitelná. Byla jejím vším. Nejlepší kamarádkou, důvěrnicí, osobou, která vždy zůstala u ní. Dokud nenastal ten večer, který osudy obou sester nenávratně změnil. Essie zůstala uvězněná v těle sokola a Rou se ocitla na prahu rozhodnutí, které by mohlo stejně snadno ovlivnit celý svět, stejně jako Essiin život. Jenže, jak se zdá, ne vždy dopadnou věci tak, jak plánujeme. A to Rou brzy pocítí na vlastní kůži.

Poslední Namsara bylo skutečně dobrým fantasy, které jsem si užívala od začátku až do konce, proto jsem se na vydání Uvězněné královny velmi těšila. Zklamání mě však potkalo ve chvíli, kdy jsem náhodou zjistila, že kniha na děj prvního dílu nenavazuje přímo, ale volně. Což byl po tak otevřeném konci prvního dílu velký šok. Nicméně je to tak. V Uvězněné královně na čtenáře čeká zbrusu nová dějová linka, prostředí a dokonce i pár postav.

S Rou jsme se mohli seznámit již v prvním díle, kde ačkoliv vystupovala jako vedlejší postava, zastávala důležitou roli. A právě o té roli, její minulosti i pokračování jejího života, vypráví druhý díl série Iskari.
I když by se Rou mohla zdát v určitých detailech podobná Ashe, hrdince prvního dílu, opak je pravdou. Rou je zpočátku neuvěřitelně uzavřená postava, o které nevíte téměř nic, kromě toho, že je zatvrzelá a ochotná udělat cokoliv, aby bylo po jejím. Až později, v průběhu děje se její příběh začne odkrývat v drobných střípcích a její povaha se začne měnit.

Většina vedlejších postav je známá již z prvního dílu, přesto jsou tu takové, které se v ději objevují poprvé. Jedná se například o novou zápornou postavu, která vám skutečně bude pít krev, nebo o tajemného přítele Rou.

Dějová linka je od začátku příběhu jasně vytyčená. Zlomit kletbu, která sužuje Essieinu kletbu. Jenže, jak se nakonec ukáže, autorka to nehodlala sestrám nijak ulehčit. A tak se jinak jednoduchá, magií okořeněná zápletka, promísí i s hrami o moci a politikou. Ačkoliv jsem obvykle fanoušek právě této kombinace, k tomuto příběhu mi to zkrátka příliš nesedlo.
Zpočátku to ani příliš nejde vidět. Děj pokračuje plynule dopředu, objeví se první zvraty a odhalení. Ale jakmile se začnete blížit ke konci knihy, začne toho být na necelých tři sta stran příliš. Děj se stává příliš uspěchaným, aby se příběh stihl uzavřít, a nezbude v něm žádné místo na propracovanost. A právě tím kvalita děje značně klesla.

Pokud bych se měla zaměřit na něco, co se mi skutečně nelíbilo, pravděpodobně bych musela poukázat na romantickou zápletku, které chyběla jakákoliv překvapivost. Od začátku do konce, ani jste nemuseli příliš hádat, protože bylo nad slunce jasné, jak to mezi jednotlivými postavami dopadne. A to je velká škoda. Vůbec by neuškodilo, kdyby byla právě romantická zápletka trochu rozepsanější, nebo v lepším případě, aby nepostrádala tu reálnost a jedinečnost, díky které by si jí čtenáři zamilovali.

Jedna věc se nezměnila a tou je právě autorčino psaní. V mnoha ohledech mě skutečně nadchlo. Čtivost je definitivně jednou z nich. Protože právě té má kniha na rozdávání, ať se jedná o staré legendy, rozhovory mezi postavami nebo akce, které je v tomhle díle podstatně méně, ale stejně si ji budete užívat.

Ačkoliv se jedná o příběhově slabší díl, pořád je součástí opravdu dobré fantasy série, kterou byste si jen tak neměli nechat ujít. Ne, pokud si potrpíte na čtivost, zajímavě vymyšlený svět a magii. Proto vám i Uvězněnou královnu mohu doporučit, jen s malým varováním - nemějte příliš velká očekávání. Všechna by se nemusela splnit.

3,5/5*

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Databázi knih a nakladatelství Alpress!

Komentáře (0)

Přidat komentář