Rozhodnutí

recenze

Hlavně ať ti udělá dítě (2019) / Maru.Maruska
Hlavně ať ti udělá dítě

Hlavně si od něj nech co nejrychleji udělat dítě, řekla tenkrát Lucie a tvářila se, že to myslí doopravdy vážně. Absurdní věta. Na první poslech.

Nakladatelství MOBA v srpnu vydalo další knihu, která se stala pokladem mé knihovny. Její název zní: Hlavně, ať ti udělá dítě od Václava Grubera. Bavila mě hlavně tématika, které se autor věnuje. Každá žena prožívá ten zásadní okamžik, ve kterém se rozhoduje o tom, zda chce mít dítě. Druhá zasadní otázka potom zní: kdy? Je velmi těžké poznat, kdy je na to ten správný čas. Najednou totiž může být třeba i příliš pozdě.

Hlavní hrdinkou je téměř čtyřicetiletá Erika, primářka chirurgie, která konečně potkala svého vysněného prince. Situace však není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Osudný muž je totiž téměř o dvacet let mladší. Původně to měl být jen neškodný flirt. Jak velký věkový rozdíl mezi partnery je až příliš velký? Erika má za sebou jedno nepovedené manželství (bezdětné) a zařekla se, že znova do toho už nepůjde. Vždy dávala přednost kariéře před rodinou a po rozvodu její vazba na práci ještě zesílila - chirurgie se stala hlavní náplní jejího života. Teď má však pocit, že konečně našla muže, se kterým by chtěla mít dítě. On je ten pravý. Jenže Lukáš teprve začal studovat vysokou školu, takže nějaký čas ještě potrvá, než bude schopný postarat se o svou rodinu...

Tento příběh ukazuje, že když člověk něco chce, tak to prostě jde (případně musí jít), i když mu osud do cesty staví různé překážky. Kapitoly jsou krátké, což k tomuto příběhu vyloženě sedí - žádné dlouhé rozmlouvání. Ačkoli celkově kniha není nijak rozsáhlá, pojednává o podstatné části života hlavních hrdinů. Příjemně překvapená jsem byla i tehdy, když se objevily kapitoly psané z pohledu Lukáše (a později z pohledu Lucie, což je kamarádka Eriky), čtenář má tak možnost nahlédnout do emocí a pocitů i dalších hlavních hrdinů. A ještě jedna věc: ačkoli je Lukáš oproti Erice velmi mladý, i on má už za sebou nějakou minulost. A všichni dobře víme, že i minulost se může jednoho den prostě vrátit... Třeba v podobě Táni, která Lukáše opustila kvůli jinému těsně před tím, než se seznámil s Erikou. Jak se k takové situaci Lukáš postaví? A co všechno dokáže vztah Eriky a Lukáše ustát? Je Erika jen Lukášovým mladistvým omylem? Autor nezapomíná ani na to, že nám do života mohou zasáhnout různé více či méně závažné nemoci, což opět situaci jen a jen zkomplikuje.

Máte-li rádi knihy zabývajícími se reálným životem, tak tahle se vám bude líbit. Příběh ve mě rozhodně vzbudil zvědavost, takže i když to není žádná detektivka, hltala jsem stránku za stránkou!

Komentáře (0)

Přidat komentář