Romantická komedie ve fantasy hávu

recenze

Korunní princezny (2023) 3 z 5 / Suzanne
Korunní princezny

Rose a Wren jsou identická dvojčata, která byla po narození rozdělená. Rose je vychovaná tak, aby pokračovala v tradici svého rodu potírat čaroděje, přestože její matka byla čarodějka. Jenže Wren byla už od malička připravovaná na to, že Rose před korunovací nahradí a jako královna vrátí říši zpátky těm, kterým právem patří tedy čarodějům.

Rose vyrůstala v paláci odtržená od reality i pravdivých informací. Její poručník Willem Rathborne ji vychoval tak, aby byla milá, poslušná, moc nepřemýšlela a nenáviděla čaroděje. Rose netuší, že má sestru-dvojče a ještě k tomu čarodějku do chvíle, kdy ji unese válečník Shen Lo a přiveze ji do Orthy, kde přežívají poslední čarodějové. A Rose zjišťuje, že všechno, co si myslela o svém původu nebo historii království, je lež. A aby toho nebylo málo, tak ji Shen Lo přitahuje. Jenže Rose nehodlá živořit někde v chatrči a má v úmyslu vrátit se do paláce a stát se královnou.

Wren nemá tušení, co ji za zlatými branami královského paláce čeká. Willem Rathborne se chová podivně, Rose je zasnoubená s gevranským princem Anselem, jehož bratr král Alarik nemilosrdně zabíjí všechny čaroděje. A navíc má princ Ansel pohledného a přitažlivého osobního strážce Tora, který Wren zamotá hlavu

Catherine Doyle a Katherine Webber jsou švagrové a každá z nich píše jednu z hlavních postav, takže se v knize střídá pohled Rose i Wren. Korunní princezny jsou čtivé, svižné a stránky vám ubíhají pod rukama. V knize nechybí romantika, tajemství, humor, akce, magie a taky nějaký ten zvrat a odhalení nebo dokonce úmrtí.

Překvapivě mě víc bavila dějová linka s Rose, která má i povedenější romantickou zápletku. Upřímně jsem Rose litovala, protože ji unesli, vytrhli ze známého prostředí, přivedli mezi lidi, kteří ji nesnáší, dokonce ani její vlastní babička se k ní nechovala mile, a ještě všichni předpokládali, že tu výměnu prostě přijme a přenechá Wren trůn.

Korunní princezny jsou romantická komedie ve fantasy hávu, takže je potřeba od nich nemít velká očekávání. Vybudování vymyšleného světa je totiž poměrně chabé, systém magie jednoduchý a z celé knihy je cítit značná inspirace světem Griš od Leigh Bardugo. Příběh je pohádkově naivní a s jakoukoliv uvěřitelností a věrohodností si autorky nelámaly hlavu. Wren se chová nezodpovědně a hloupě a dělá jednu chybu za druhou, takže je zázrak, že jí to tak dlouho procházelo. Rose zase přijímá všechny informace, které odporují tomu, co jí osmnáct let rvali do hlavy, pozoruhodně snadno a rychle. Já jsem od Korunních princezen očekávala něco trochu jiného a navíc jsem na nesmyslné situace a nelogičnosti alergická, takže jsem byla z knihy zklamaná.

Nicméně pokud chcete feel good čtení, které kombinuje romantickou komedii, disneyovskou pohádku a fantasy, tak by vám Korunní princezny mohly sednout. Navíc by se mohly líbit i čtenářům (teda spíš čtenářkám), které běžně fantasy nevyhledávají nebo s tímto žánrem teprve chtějí začít.

Komentáře (0)

Přidat komentář