Romance na pozadí skutečných historických událostí

recenze

Rebelka (2018) / Rev.Jana
Rebelka

V historickém románu Rebelka od slovenské spisovatelky Jany Pronské ožívá legenda o dvojici hrdinů z legendy z doby panování Zikmunda Lucemburského a války s Osmanskou říší.

Hlavní hrdinka, komtesa Cecílie ze Svätého Jura, vyrůstá na Bielom Kameni, nedaleko Bratislavy (neboli Prešpurku, jak je město v knize správně historickým názvem nazýváno). Více než o vyšívání, tanec a další záležitosti blízké ženám z patnáctého století se zajímá o lukostřelbu a boj s mečem, kteréžto díky svérázné výchově svého učitele Mihaila mistrně ovládá. Dívka je to velmi svéhlavá a hrdá a díky tomu, aby vyvázla z nechtěného svazku s Vavřincem z Kysaku, kterého nenávidí, si vezme ve své době mocného župana Štefana z Rozhanovců. Jejich manželství je zpočátku plné nedorozumění a sporů a Cecílie se musí rozhodnout, zda si zachová svou pýchu nebo podlehne počínající náklonnosti, kterou k manželovi začíná cítit.

Nejedná se ale o čistě romantický příběh. Spisovatelka nám nenásilně přibližuje obraz tehdejší doby, od následků války s Turky pro prostý lid, až po vztah mezi králem Zikmundem a jeho manželkou Barborou Cejlskou, která v době, kdy se kniha odehrává, byla vykázána z královského dvora.

Prudkost a tvrdohlavost Cecílie může čtenářům občas lézt na nervy, ale její odvaha, síla a láska nejen k rodině, ale i jejím poddaným působí obdivuhodně. Závěr knihy, kde podle historických zdrojů velela výpravě na záchranu krále Zikmunda a svého manžela Štefana, téměř bere dech. Silné ženy v její době nebyly příliš populární, ona si ale dokázala vydobýt úctu nejen svého milovaného, ale i krále a dalších šlechticů. A Štefan z Rozhanovců je postava od začátku do konce knihy naprosto obdivuhodná.

Byla to moje první kniha ze slovenské historie a jsem nesmírně ráda, že se ke mně recenzní výtisk od nakladatelství MOBA dostal. Spisovatelka píše velmi poutavě, určitě plánuji poohlédnout se po jejích dalších knihách. Pokud vás láká spojení historie a romantiky, je to to pravé i pro vás.

Komentáře (0)

Přidat komentář