Rodinné drama na pozadí války

recenze

Říše divů (2020) / Ivuska.09
Říše divů

Pokud jde o válečné romány, docela si vybírám, do kterého z nich se pustím. Je to pro mě sice zajímavá, ale zároveň náročná literatura - zejména vzhledem k období, do kterého jsou příběhy zasazeny. Není pro mě jednoduché číst o tom, co se tehdy dělo. Nicméně jsem si nemohla nechat ujít novinku nakladatelství MOBA od autorky Jennifer Cody Epstein. Vášniví čtenáři jistě vědí, že mluvím o knize Říše divů.

Na své si přijdou všichni ti, kteří mají rádi příběhy se silnými hlavními hrdinkami. Tady jich totiž vystupuje hned několik! Ava Fisherová a její matka Ilse: tyto dvě ženy mají za sebou velmi komplikovanou minulost a jejich vztah (vztah mezi matkou a dcerou) snad nikdy nebyl bezproblémový. A ani nemohl být. Ilse bohužel musela ve svém životě udělat několik velmi těžkých rozhodnutí, které prostě musely poznamenat vztah s její dcerou a které byly dlouhou dobu opředeny tajemstvím. Další hrdinkou je matčina přítelkyně z dětství Renata Bauerová. Právě dopisy adresované této ženě začnou postupně vnášet do složité situace konečně trochu světla. Jaký je/byl život těchto tří žen? Proč Ilse udělala některá rozhodnutí, kterým by se snad každá matka měla spíše bránit?

Nejspíš je vám jasné, že osudy všech těchto žen jsou pěkně propleteny. A v knize rozděleny do několika dějových linek. Tento historický román tedy patří k těm komplikovanějším, takže v sobě nese potenciál k tomu, aby uspokojil i náročnější čtenáře. Obrovské pozitivum jistě je, že mi po přečtení v hlavě nezůstaly žádné nevyřešené otázky, jak to často u rozsáhlejších děl bývá. Forma románu je tedy dobře rozvržena: i když se časové roviny neustále střídají, autorce se podařilo vše dobře vystavět. Dokázala se vyhnout i slepým místům, což je vzhledem k rozsahu díla skoro obdivuhodný výkon. Opravdu mě příběh bavil od prvního do posledního písmenka.

Věřte, že Říše divů patří ke knihám, na které po dočtení jen tak nezapomenete. A právě tím se pro mě stala výjimečnou. Skrývá v sobě totiž silný příběh o přátelství a zradě, kterou je velmi těžké prominout. I když má kniha čtyři stovky stránek, já jsem se na ni tolik těšila, že jsem ji prakticky nedokázala odložit a četla jsem v každé volné chvilce. Pohltila mě a dovedla k zamyšlení.

Komentáře (0)