Rivalové: zvítězí soutěživost nebo láska?

recenze

Rivalové (2022) 4 z 5 / Suzanne
Rivalové

Alison Sangerová je ve čtvrťáku na střední, touží odmaturovat jako nejlepší studentka z ročníku, dostat se na Harvard a hlavně porazit ve všem svého rivala Ethana Molloye.

Alison a Ethan soupeří při každé písemce, debatě, ve školních novinách i ve snaze dostat se na prestižní univerzitu. Jenže jejich věčné hašteření už nebaví jejich spolužáky ani učitele. A tak dostávají „za trest“ úkol na poslední chvíli a s omezeným rozpočtem zorganizovat ples absolventů střední školy po deseti letech. Jelikož jsou oba ambiciózní, tak je možné, že to dokážou, ale jestli se u toho nepozabíjejí, to už je jiná...

Alison je chytrá, ambiciózní jedničkářka s nalajnovaným životem. Nepaří, nezaplétá se s kluky, pilně studuje a soupeří s Ethanem, a to jí stačí ke spokojenosti. Ale s blížícím se koncem střední školy a pořádáním absolventského srazu přeci jen začíná pochybovat, jestli si neměla střední užívat jinak, aby na ni mohla s láskou vzpomínat, nebo jestli se její pečlivě naplánovaná životní cesta nemůže zvrtnout... A navíc stále častěji přemýšlí nad tím, kdo je Ethan Molloy? Po čem vlastně touží – kromě toho ji všem porazit?

Emily Wibberley a Austin Siegemund Broka píší neuvěřitelně čtivě a chytlavě, zároveň ale chytře. Rivalové tak cílové skupině -náctiletých čtenářů mohou rozšířit slovní zásobu a případně je motivovat k tomu, aby na sobě začali makat a plnit si své sny (nebo flákače pro změnu můžou iritovat :) Nechybí ani slušná porce humoru, kterou zajišťuje věčné hašteření Alison a Ethana. Jak se říká, co se škádlívá, rádo se mívá, i když v tomto případě jsou oba hrdinové opravdu dlouho ve fázi „hate“ než se konečně dostanou k fázi „love“.

Autoři Emily Wibberley a Austin Siegemund-Broka jsou manželé, kteří se seznámili na střední škole a zamilovali se do sebe. Ona s vyznamenáním vystudovala na Princetonu a on na Harvardu a Rivalové jsou inspirováni jejich vlastním životním příběhem. Osobní zkušenosti jsou patrné v myšlení a chování obou hrdinů, kteří jsou na svůj věk vyzrálí a docela rozumní, i v dobře vykresleném prostředí americké střední školy a zachycení všech povinností obou premiantů se snem dostat se univerzitu patřící do Břečťanové ligy – a upřímně, nad množstvím jejich úkolů by u nás zaplakal i leckterý vysokoškolák.

Nicméně ani Rivalové nejsou dokonalí. Hašteření Alison a Ethana zabírá skoro tři čtvrtě knihy, takže se postupem času začíná opakovat, a čtenář netrpělivě čeká, když už se objeví romantika. Jenže ve chvíli, kdy by se měli začít poznávat i z jiné stránky než jen jako rivalové a budovat vztah, na scénu nastoupí pubertální hormony a touha.
Největším problémem ale zůstává postava Ethana, který narozdíl od Alison působí trochu bezduše, a bohužel se o jeho motivacích, životě a snech skoro nic nedozvíme.

Rivalové jsou ve výsledku příjemná, zábavná oddechovka s hate-love vztahem ideální (nejenom) na blížící se léto a (nejenom) pro náctileté čtenářky. Já jsem si čtení Rivalů parádně užila, což jen dokazuje, že jsem je zhltla během dvou večerů a chodila kvůli nim spát ve dvě ráno, ehm :)

Komentáře (0)

Přidat komentář