Řeznice z Malé Barmy

recenze

Řeznice z Malé Barmy (2021) 5 z 5 / neubam02
Řeznice z Malé Barmy

Pozor, pozor, všichni milovníci zločinu zpozorněte, protože tohle je kniha přesně pro Vás!

V knize se neřeší pouze jeden případ, ale rovnou tři.
1. Řeznice z Malé Barmy, která rozporcovala svého manžela a jeho části schovala do pytlů, které ukryla v lesích.
2. Zmizení Ardolda Morindera, nového přítele řeznice (jaká náhoda).
3. Smrt politika za záhadných okolností.
Nenechte se zmást, můžete si myslet, že jste případ vyřešili dříve než detektiv, ale kniha přinese opravdu překvapivý zvrat. Skvělé je, že ač vyšetřujeme tři případy, tak se rozhodně neztrácíme ani v ději ani v postavách.

Kniha je vyprávěna z pohledu několika lidí v různých skocích v čase. Hlavní postavou je inspektor Gunnar Barbarotti, který se po nelehkém období vrací zpět do práce a dostane za úkol vyřešit starý odložený případ zmizení Morindera. Dále je příběh vyprávěn z pohledu Ellen Bjarneboové alias Řeznice z Malé Barmy a pár kapitol nám vypráví i Eva Backmanová, kolegyně Barbarottiho, která se zabývala smrtí politika.

Všechny postavy byly hodně sympatické. Ačkoli člověk nechce chovat sympatie k vražedkyni, tak u Ellen to jinak nejde. Zamilujete si ji a budete trpět společně s ní. Avšak trpět nebudete pouze s Ellen, ale i s Gunnarem, který prochází opravdu nelehkým obdobím a který hodně často vede dialogy s Bohem. V knize vlastně trpí naprosto každá postava, akorát jiným způsobem, ať už jde o staré křivdy, nevěru nebo smrt.

Kniha je neskutečně čtivá, jakmile začnete, nebudete chtít přestat, dokud do posledního detailu nezjistíte, co se tenkrát událo na Malé Barmě a kde je Arnold.

Musím souhlasit s nápisem na obálce, že Håkan Nesser patří mezi elitu severských spisovatelů.
Ačkoli kniha patří do série Inspektor Gunnar Barbarotti, tak rozhodně nevadí, pokud jste nečetli předchozí díly, žádné podstatné informace Vám v příběhu chybět nebudou.
Řeznice z Malé Barmy je moje první kniha od Håkan Nessera, avšak rozhodně není poslední!

„Netruchlíme nad zemřelými, ale sami nad sebou.”

„Po bolestínství následuje síla.”

„Užívej svých dnů, dokud můžeš!”

Komentáře (0)

Přidat komentář