Řecká mytologie trochu jinak

recenze

Zloděj blesku (2009) / MilenneWaver
Zloděj blesku

Zloděj blesku je příběh, který nadchne nejednoho mladšího čtenáře. Nejen, že mu poskytne zábavu na celé odpoledne, ale přinese mu i dobrodružství, kterému se jen tak nějaké další nevyrovná. V sérii o Percym Jacksonovi nenajdete totiž ledajaká dobrodružství, ale spojení starých řeckých mýtů a bájí, které v kombinaci s realitou vytvoří tak úchvatný svět, do kterého se zamilujete.

Hlavním hrdinou knihy je již zmíněný Percy Jackson, který sám sebe vnímá jako toho nejobyčejnějšího kluka na planetě. Je mu dvanáct, žije s matkou a otčímem, který ho nenávidí a ve škole má kvůli své dyslexii věčné problémy. Jenže, i takové problémy se náhle přestanou zdát významné ve chvíli, kdy se Percyho učitelka matematiky promění ve fúrii a obviní ho z krádeže Diova blesku. A i když se Percymu podařilo fúrii zahnat, jeho život se do starých kolejí nevrátil. Jako kdyby se celý svět spikl proti němu, Percymu nezbývá než se uchýlit do tábora Polokrevných, místa, ve kterém je bezpečí. Prozatím. Percy má totiž pouhých deset dní na to, aby blesk Diovi vrátil. A pokud tak neučiní, nastane válka.

Percy je hrdinou, kterého si oblíbí jak kluci, tak i holky, ať už díky svému neobyčejnému charakteru, sympatičnosti a vtipu, nebo zkrátka tomu, jak dobře umí vtipkovat. I v těch méně vhodnějších chvílích. Je odvážný, často jedná dříve než myslí, ale přesto mu nechybí velké srdce a ochota udělat cokoliv pro ty, které miluje. Možná to je i důvod, proč se tak často dostává do problémů.

Mimo Percyho najdete ve Zloději blesku i další skvělé vedlejší postavy, u kterých si dal autor zvlášť záležet na tom, aby vynikly jejich neobyčejnosti. Za zmínku určitě stojí například Grover, Percyho nejlepší kamarád, který před ním roky skrýval opravdu velké tajemství. Nebo Annabeth, dcera Athény, která je jako dokonalou kopií své božské matky.

Ačkoliv má první díl opravdu dobře vybudovaný základ i svět, v porovnání s ostatními díly se jedná o opravdu slabý odvar. Autor se nejspíše snažil o to, aby byl začátek Percyho dobrodružství jednodušší a čtenář se v úplně novém světě snadněji zorientoval, ale zároveň kvůli tomu knihu připravil o promyšlenější zápletku, která u ostatních dílů nechybí.

Riordanův styl psaní je hodně jednoduchý a jde v něm vidět, že je kniha skutečně primárně psaná po mladší čtenáře. Snaží se vytvářet jednoduché věty, které se budou dobře číst, v knize můžete také najít hromadu vtipných scén a především, hrdinů, do kterých se budou moct čtenáři vžít a prožívat tak celé dobrodružství jejich očima. Plusem je i fakt, že je zápletka ubíhá v rychlejším tempu, takže kniha postrádá jakékoliv natahování nebo nudné scény.

Zloděj blesku je rozhodně příběh s potenciálem, který tvoří ideální začátek série, která zaujme mladší i starší čtenáře. Takže pokud hledáte nenáročnější, ale i přesto dostatečně zábavné a dobrodružné čtení, určitě vám mohu první díl Percyho Jacksona doporučit. Uvidíte sami, jakmile za sebou budete mít první díl, už nebudete chtít přestat.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář