Jiné místo

recenze

Jiné místo (2023) 4 z 5 / Rasttea
Jiné místo

Za možnost spolupráce a přístupu k reading copy děkuji Albatrosmedia.
České autory, přiznám se, moc nečtu, ovšem ráda dělám výjimky a zde jsem velice ráda využila příležitosti přečíst si „reading copy“. Autorka má již na kontě tři předešlé knihy. Ráda jsem si přečetla její aktuální čtvrtý počin.
Jedná se o detektivní až kriminální příběh s prvky thrilleru. Mladá dívka odjíždí se svým přítelem na opačný konec republiky, kde chtějí strávit krátkou dovolenou vyplněnou poznáním lázeňského městečka a jeho okolí při cyklistických výletech.
Vyprávění z pohledu hlavní hrdinky je velmi čtivé. Je zde minimálně přímé řeči. Vše je z velké části popisné, čehož jsem se zpočátku obávala, ovšem autorka velice umně balancuje na hraně, kapitoly nejsou zdlouhavé a přímá řeč se objeví v tu správnou chvíli, kdy to příběh potřebuje. Naopak čtenář nedokáže přestat a jako mávnutím proutku se stává součástí příběhu a vnímá okolí a popisované skutečnosti, jako by se mu odvíjely před očima.
Dávkování napětí je účinné. Zápletka je zakomponována (opět použiji to slovo) umně. Osobně musím konstatovat, že jsem tak trochu doufala ještě v zápletku tzv. „na druhou“, ovšem rozhodně to nesnižuje čtivost knihy. To, že se literatura a literární tvorba přetváří, obohacuje, doplňuje, odklání, postupuje (zde si každý může doplnit adjektivum, které pro každého může znamenat opačné protipóly) si může čtenář vyzkoušet sám. Součástí knihy je totiž QR kód, díky němuž si čtenář může zahrát hru. Zkušenosti se hrou nemůžu bohužel podat. Osobně pro mě byla popisnost v knize natolik bohatá a umocněna mou představivostí, že budu potřebovat nejprve něco oddychového  Ovšem nevylučuji, že si hru zahraji a poté případně doplním recenzi.

Komentáře (0)

Přidat komentář