Už od prvních stran je jasné, že svět kolem Marie Výrové se změnil. Není to jen o vraždě nebo vyšetřování. Je to o době, v níž je čím dál těžší rozlišit, co je pravda a co ne. Marie už dávno není komisařkou, ale zůstává ženou, která neumí přestat pátrat. Když se na ni obrátí někdo s prosbou o pomoc při objasnění smrti mladé studentky, zaplete se do případu, který sahá mnohem hlouběji – do světa dezinformací, osamělosti a nenávisti, která roste tiše a nenápadně.
Musím přiznat, že ze začátku jsem se do děje dostávala pomalu. Sýkora si dává čas – představuje postavy, prostředí, nechává věci zrát. Ale pak se to zlomí. Najednou jsem se přistihla, že čtu po nocích, že se vracím ke stránkám, které ve mně něco pálivě zanechaly.
Autor se tu nebojí jít hluboko – do bolesti, do hrůzy, ale i do obyčejného lidského selhání. Postava muže, který se stane vrahem, je napsaná neuvěřitelně silně. Ne jako monstrum, spíš jako někdo, kdo nikdy nedostal šanci být normální. A právě to je děsivé.
Na druhé straně tu stojí Marie – stárnoucí, unavená, ale pořád nesmírně lidská. Její přátelství s Bučou mě dojalo. Vlastně právě jejich linka byla tím světlem, které vyvažovalo temnější části knihy.
Moc se mi líbilo, že Sýkora zůstává věrný českému prostředí. Olomouc a okolí tu nejsou jen kulisou, ale živým prostorem, který příběh dýchá. Stejně tak vesnická linie Lenky, Petra a jeho matky – syrová, opravdová, někdy nepříjemná, ale přesně taková, jaký život často bývá.
Žádné dobré zprávy nejsou čtení na odreagování. Jsou to příběhy o společnosti, která ztrácí jistoty, a o lidech, kteří si navzájem nerozumí. Často jsem si říkala, že největší zlo tu není v krvi a násilí, ale v nepochopení, v hlouposti a v potřebě mít pravdu za každou cenu.
Na konci jsem knihu zavřela s pocitem, že mě zasáhla víc, než jsem čekala. A že i když ten název nelže – někdy opravdu nejsou žádné dobré zprávy – pořád stojí za to hledat ty malé, lidské záblesky dobra, které Sýkora mezi řádky umí tak nenápadně schovat.
Na závěr chci poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku.
Komisařka Výrová na stopě bezcitného sériového vraha Loupežné přepadení studentky, které se zvrtlo. Nemotivovaná vražda ukrajinské profesorky historie, jež do Česka utekla před válkou. Zběsilý útok na oblastní manažerku bezpeč... více
Komentáře (0)
actavis také napsala