Průvodce knižním trhem pro začínající autory

recenze

Vydej si vlastní knihu (2019) 4 z 5 / Knihozrout177
Vydej si vlastní knihu

Povinná četba pro každého začínajícího autora. Špatnou zprávou pro nováčka bude, že napsáním knihy dobrodružství teprve začíná, a byl to ten zábavnější díl práce. Tu větší a méně příjemnou část za vás nikdo neodpracuje, ať už zvolíte jakýkoliv způsob vydání. Za dobrou, ba přímo výbornou zvěst může začínající autor považovat ujištění, že pro úspěch vlastní knihy může hodně udělat sám, nemusí trpně čekat na šťastnou náhodu nebo pečujícího nakladatele. Pokud patříte mezi podnikavější autory, muže a ženy činu, vezmete stránky knihy útokem a začnete v honbě za svatým grálem (pardon, fungujícím návodem na úspěch) prosívat každou větu. Pokud snad váháte a zatím jen opatrně listujete, Jiří vás s brutální upřímností ujistí, že nejste-li renomovaným autorem, tak ta první alternativa se zlatou muškou štěstí je mnohem pravděpodobnější než ta druhá.
Fatalisté a lenoši by se měli raději smířit s tím, že jejich díla, jakkoli výjimečná, na současném knižním trhu zřejmě nezazáří. Frustraci lze zmírňovat meditací, náročnou fyzickou aktivitou, nemírnou konzumací lihovin, případně pomlouváním úspěšnějších, ale o tom už Jiří nepíše. Jiří totiž věří, že zrovna vy to dokážete!
Jako špičkový kouč vás od prvního okamžiku motivuje k výkonům. Do ruky se vám totiž dostane knížka mimořádně spanilá, do nejmenšího detailu promyšlená, zkrátka nakladatelův skvost. Něžnější povahy neodtrhnou prsty od sametově hladké obálky, knižního estéta potěší tuhost a běl papíru, filozof se zamyslí nad poselstvím obálky, dítě v nás zaujmou obrázky a okázalejší týpky potěší zlatý tisk. Vycepováni chudobou brožovaných tisků na mizerném papíře zajásáme nad pevnou vazbou, nápaditou grafickou úpravou a přepychem dvou záložek. Čtenářovo zvolání Takovou knížku chci taky! provází rozhodnutí kvalifikovat se na olympiádu knižního trhu.
Krok za krokem vás provede procesem stvoření a prodeje knihy. Pomůže vám zanalyzovat, proč právě vaše kniha by měla spatřit světlo světa. V dobře strukturovaných, přehledných kapitolách radí, jak svému opus magnum můžete zajistit místo na slunci. Před vydáním i po něm.
Promlouvá k vám laskavě, řečí stručnou a jasnou, přitom barvitou a mnohdy úsměv vzbuzující. V okamžicích, kdy na vás padá tíha vlastní nedokonalosti a nevědomosti, Jiří přispěchá s ujištěním, že i v každé temnotě lze najít paprsek naděje.
Odborných knih o vydávání knih existuje mnoho. V čem se tahle liší? Uceleností – pokrývá všechna témata. Motivací – vzbuzuje touhu. Po přečtení čtenář nabude dojmu, že svou knihu prostě vydat musí. A že to, s pomocí právě nabytých poznatků, dokáže. Stejně jako protagonisté čtyř fiktivních příběhů, které Jiří vložil do své veskrze naučné knihy. Příběhy, které svádějí k napodobení. Když mohli oni, proč bych nemohl i já? Můžete, když se přidržíte Jiřího stěžejní rady – lepší špetka praxe než nůše teorie. Když začnete na své knize pracovat hned teď a nebudete se bát zkoušet a chybovat. Pak úspěšně projdete celou cestu až k vysněnému cíli. Dobrého průvodce už znáte.

Komentáře (0)

Přidat komentář