Projezte se k těhotenství

recenze

Projezte se k těhotenství (2018) 3 z 5 / knihomolka_elka
Projezte se k těhotenství

Projezte se k těhotenství je kniha hlásající hesla jako „nepostradatelný společník na cestě k úspěšnému otěhotnění“ anebo „jedinečné recepty pro zlepšení plodnosti“ napsaná z pohledu nejen porodní asistentky ale i nutriční poradkyně věnující se svému oboru déle než 25 let. Kniha, k jejíž koupi se bezpochyby uchýlí spousta zoufalých párů s nadějí, že jim už konečně něco musí pomoci. Zita West se nám touto knihou snaží předložit jeden velký recept nejen na plodnost ale i zdravé těhotenství.

Kniha je rozdělena do dvou hlavních částí a to teorie a recepty, přičemž část s recepty výrazně převažuje. Na teoretickou část jsem se nesmírně těšila. Autorka se zaměřuje na tělo jako na celek. Zaměřuje se nejen na menstruační cyklus, vyváženost hormonů, ale nezapomíná ani na faktor tatínek. Nicméně kniha se již po pár přečtených stránkách stane jakýmsi výčtem potravin, které jíst, abyste zažehnali všechny svoje problémy a podpořili všechny svoje orgány. Nepochybně je kniha plná dobrých myšlenek, ale ne úplně dobře podaných. Všechny informace o tom, co kdy jíst a nejíst, v jaké míře a kombinacích je na vás vychrleno na nějakých padesáti stránkách, až to na mě působilo, jakoby se autorka snažila laika na těchto pár stránkách přetvořit na nutričního terapeuta se zaměřením na gynekologické obtíže. Tohle prostě nejde.

Druhá část knihy obsahuje recepty, které pro tuto knihu sestavila Christine Bayleiová. Dalo by se říci, že vylepšují reputaci této útlé knížečky. Recepty jsou rozděleny do pěti kategorií a to snídaně a životabudiče, lehká jídla, svačiny a něco na zub, hlavní jídla, dezerty.

Kniha je doplněna nádhernými fotografiemi jídel, na které máte prostě hned chuť, a okamžitě vás tím inspirují k vaření. Moc se mi líbí nejen grafická přehlednost receptů ale i doplnění výživových hodnot a jednoduché tabulky, díky kterým víte, na jakou konkrétní problematiku se daný recept zaměřuje. Takže pokud máte třeba nevyvážené hladiny krevního cukru, a váš partner špatné spermie, zvolíte jídla označená fialovým čtverečkem za cukr a žlutým za spermie. Hned máte něco jako jídelníček na míru. Nikdy to nebude tak kvalitní jako když si necháte jídelníček sestavit přímo od výživového poradce. Nicméně věřím, že tento styl receptů dokáže člověka přinejmenším inspirovat v tom co vařit a jaké potraviny upřednostnit.

K receptům mám jednu velkou výtku a to fakt, že neobsahují jen u nás běžné potraviny ale i takové jako jsou například: prášky maca a lucuma, samokynoucí celozrnná mouka, rýžové víno, sezamový olej, mořské řasy, a spousty jiných. Netvrdím, že by se tyto potraviny nedaly sehnat, ale zdá se mi poněkud nepraktické na každý recept shánět nové superpotraviny, které vlastně ani nevím, zda při dalším vaření využiji.

V závěru bych to shrnula tak, že kniha je vskutku inspirativní a zajímavá. Věřím, že nejeden pár snažící se na svět přivést nového človíčka nasměruje tím správným směrem. Nicméně stále bych chtěla zdůraznit důležitost odborníků, jakými jsou v tomto případě právě nutriční terapeuti, porodní asistentky a gynekologové, které v případě potíží s početím rozhodně vyhledejte a nespoléhejte jen na tyto, byť krásné papírové stránky.

Komentáře (0)

Přidat komentář