Princezna rebelka

recenze

Kontroverzní princezna (2020) 4 z 5 / Kikina182
Kontroverzní princezna

Život princezny Adeline rozhodně není pohádka. Král jí odjakživa diktuje, jak se má chovat, jak se má oblékat, jak má myslet a koho si vzít. Navzdory jeho postavení Adeline stále bojuje, aby si mohla udržet svobodu nebo alespoň její zdání. To poslední, co chce, je vdát se bez lásky, stejně jako většina jejích příbuzných.

Jenže v momentě, kdy se v její blízkosti objeví nějaký muž, král zařídí, aby zmizel. Proto se Adeline nikdy k nikomu nevázala. Když však potká slavného Hollywoodského herce Joshe Jamesona, nedokáže mu odolat, ať se snaží jakkoli. Jenže v momentě, kdy se do něj zamiluje, ví, že je ztracená. Král by nikdy nedovolil, aby byla šťastná s mužem, kterého nevybral.

Kontroverzní princezna je napsána v ich formě z pohledu hlavní hrdinky Adeline. Jedná se o neuvěřitelně čtivou knihu. V momentě, kdy jsem začala číst, jsem už nedokázala přestat a tuhle bichli přečetla v podstatě na jeden zátah. Styl psaní hladce plyne a je skvěle vyvážený. V knize je přesně tak akorát popisů i dialogů. A o nějakých výplňových pasážích nebo kodrcavých větách nemůže být vůbec řeč.

Když jsem knihu začala říct, trochu mě překvapila. Příběh je svým způsobem to, co jsem čekala, ale zároveň je v něm několik prvků, které ho dělají jedinečným. Prvním z nich je už věk hrdinky. Podobných příběhů jsem už pár četla, ale v žádném nevystupovala třicetiletá princezna, alespoň ne jako hlavní hrdinka.

Druhou věcí jsou BDSM prvky. To je u tohoto tématu také neobvyklý nápad, ale bohužel bych řekla, že knize spíš škodí. Nemám nic proti takovým scénám, ale v tomhle případě to absolutně neladilo k příběhu a působilo to kapku nereálně. Alespoň v té podobě, ve které byly do knihy zařazeny. Možná, že kdyby to bylo podáno jinak, byl by výsledný dojem jiný, ale takhle mi scény v knize byly spíš na obtíž a kazily příběh.

Kromě toho se mi příběh a zápletka moc líbily. Jen mě mrzí, že se autorce nepovedlo udržet knihu vyváženou i v oblasti příběhu. Skoro celých čtyři sta stran se všechno odehrávalo pomalu a polehoučku, což mi nevadilo, naopak. Na posledních několika stranách ale všechno nabralo šíleně rychlý spád a na dvou desítkách stran se odehrálo až příliš mnoho věcí. Takže ačkoli je konec knihy opravdu zajímavý, tak rozhodně není tak skvělý jako zbytek knihy. Je chaotický a nedotažený.

Z knihy mám dojem, že si autorka dala s postavami dost práce. Snažila se každé dát jedinečné rysy, ať už vzhledové nebo povahové, a udělat je tak nezapomenutelné. A to se jí až na pár zaškobrtnutí povedlo.

U jedné z postav jsem totiž měla pocit, že se zmítá mezi dvěma protikladnými povahami. Jako kdyby se autorka nemohla rozhodnout, jaká má postava být nebo její povahu upravovala podle toho, co se v knize zrovna dělo.

U hlavní hrdinky tento problém nebyl, ale její chování bylo bohužel trochu mimo. Opravdu se mi líbilo, že autorka zvolila pro knihu třicetiletou hrdinku, ale její chování mi hodně často připadalo, jako kdyby jí bylo minimálně o deset let méně.

Kontroverzní princezna rozhodně není bezchybná, ale vynahrazuje to svojí neuvěřitelnou čtivostí a krásným příběhem. Pokud máte rádi takové oddechové příběhy a jste ochotní přehlédnout pár menších nedokonalostí, tak první díl duologie Královská láska je podle mě skvělou volbou.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - XYZ.

Komentáře (0)

Přidat komentář