Příběh o lásce a válce

recenze

Čas vlků (2018) / Kikina182
Čas vlků

Podle jedné z legend v každém z nás žijí dva vlci, kteří mezi sebou neustále bojují. Ale vyhraje pouze ten, kterého živíme.

I když začíná druhá světová válka, dva sirotci ze Švédska, Magdalena a Nils, naleznou své štěstí. Díky smrti svého strýce zdědili velké bohatství a mají tak šanci začít nový, lepší, život. Jenže nic není tak jednoduché, jak se zdá, obzvlášť v podobných temných časech. Při hledání ztracených finských dětí se totiž Magdalena seznámí s Carlem-Magnusem, který je sice obdivovatelem Adolfa Hitlera, ale spolu s Magdalenou se jim podaří změnit životy mnohých lidí.

Knih a příběhů o druhé světové válce je nespočet, proto je těžké najít nějakou, která se od ostatních odlišuje, obzvlášť, pokud nejste nějak velcí fanoušci tohoto tématu. Ale Čas vlků tento požadavek splňoval, proto jsem ihned po přečtení anotace zatoužila po tom, abych si knihu mohla přečíst. Příběh, který vypráví o lásce probíhající za války? Sem s ním.

Čas vlků je psán v er formě a příběh doprovází již dříve zmínění dva hrdinové, Magdalena a Nils. Tito dva sirotci zažili mnohé, ale to nejtěžší je teprve čeká. A jednomu tak nezbývá než obdivovat jejich sílu a odvahu i ve chvílích, kdy by jiným došla. Musím přiznat, že se er forma ke knize velmi hodí, čtenář má šanci vnímat vše z trochu většího úhlu, takže nepřijdete o žádné zajímavé detaily, které se v knize nachází. A zmínit musím i nádherně napsané části z pohledů vlků, kteří čtenáře knihou provází.

Samotná myšlenka díla je tak dobře vymyšlená, až mě to samotnou překvapilo. Ale o to více mě zklamalo její provedení. Při čtení mi přišlo, že autorka jednoduše nevyužila celý potenciál myšlenky. A knihu tím o dost ochudila. Jakkoliv mi přišel začátek slibný, tak kromě několika scén a konce mi příběh přišel zbytečně protahovaný a občas i vyplněný zbytečnými pasážemi. Vůbec by mi nevadilo, kdyby byla kniha kratší nebo zpracovaná jiným způsobem.

Nemohu říct, že bych si autorčino psaní nějak zvlášť oblíbila a kniha byla extra čtivá, ale rozhodně mě neuspala. V určitých chvílích dokáže autorka mile překvapit, v jiných je to horší. Rozhodně je zde prostor pro zlepšení, takže jestli od autorky vyjde i další kniha, ráda se na ní podívám.

Co se mi velmi zalíbilo bylo prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Pro mě je Švédsko prakticky španělskou vesnicí, takže mě potěšilo, jak snadno se čtenář dokáže do světa vžít a vychutnávat si chladné prostředí severského státu. Třešničku tomu dodávala i atmosféra, která zkrátka neměla chybu.

I když u mě Čas vlků vším nezabodoval, stále si myslím, že i když jde o jednu z průměrnějších knih, tak pokud se vám téma druhé světové války a lásky líbí, tuhle knihu byste si neměli nechat ujít. Jen nemějte přehnaně vysoká očekávání.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis.

Komentáře (0)

Přidat komentář