Přežila a všem ukázala svou sílu

recenze

Mengeleho dievča – Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory (2016) 5 z 5 / eva3695
Mengeleho dievča – Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory

Osobní příběh mladé dívky jménem Viola Stern, která přežila čtyři koncentrační tábory a hlavně pokusy dr. Mengeleho.
Nejdříve nás provede životem před odvedením do koncentračních táborů. Byla to mladá dívka, která žila se svými rodiči a dvěma staršími bratry. Studovala na gymnáziu a chtěla se stát lékařkou. V té době si užívala života, setkávala se s kamarádkami a zažívala první lásku. Tím, že byla Židovka se jejich život se začátkem války radikálně změnil.
Jakmile přišlo nařízení, které Židům vše zakazovalo, se jí změnil celý svět a i budoucnost. Museli se vzdát svého bytu a odstěhovat se, a to nebylo první ani poslední stěhování.
Dále se stěhovali do Ghetta, kde žili v jedné místnosti ona a její rodiče. Oba bratři museli odejít na nucené práce. Nejstarší bratr se už nevrátil. V Ghettu zažila svá první muka a to byl teprve začátek. Za nedlouho byli všichni transportování v dobytčím vagónu do prvního „pracovního“ tábora Osvětim – Březinka. Při selekci se poprvé setkala s dr. Mengelem. Ten rozhodl o jejím životě, když si jí vybral na své pokusy. Oba rodiče byli poslání rovnou do plynu. Tím se stala Mengeleho děvčetem.
Hned při příchodu se seznámila s Annou, dívkou, která tam byla již čtyři měsíce. Anna se jí snaží vysvětlit základní pravidla přežití a připravit jí na to, co jí nejspíše čeká.
Po pár dnech se Viola poprvé vydá na pokusy. Hrůzy, které musela prožít a přežít jsou vážně otřesné. Dr. Mengele zkoumal různé faktory. Muže měl především na pitvu za živa, atd. Některé případy jsou velmi detailně popsané! Ženy mu pak sloužili na pokusy, které se týkali sterilizace.
Za několik měsíců jí čekali ještě další tři koncentrační tábory. Po konci války, jejím útěkem z pochodu smrti se vrátila do své rodné vesnice, kde se setkala se svým druhým bratrem Jurajem. Její jedinou žijící rodinou. Jako další přežil ještě kamarád Juraj Fisher (její manžel) se kterým založila rodinu a porodila přes veškeré hrůzy dvě dcery.
Dojemný, strašný a zároveň krásný příběh (možná nevhodné slovo, ale i přesto vše to tak cítím), u kterého Vám bude tuhnout krev v žilách. Viola Sternová Fisherová je pro mě hrdinkou. Její síla a odhodlání přežít, všem vzalo dech. Jaké ohavnosti se jí děli a přesto vše se jí podařilo přenést a založit rodinu. Myslím, že měla obrovské štěstí. A vyhrála dvakrát – přežila koncentráky a dr. Mengeleho.
Velký dojem na mě udělalo, že se s celým světem o svůj příběh podělila. Byla, je a vždy bude hrdinkou – ženou, která přežila koncentrační tábory. Tuto knížku by si měl rozhodně každý přečíst – kapesníčky nutností!!

Komentáře (0)