Obálka knihy Předávání

Dušan je rozvedený otec dvou dětí každého z jiného vztahu, jedné skoro dospělé dcery a malého Štěpána. Většina zásadních věcí v jeho životě nějak souvisí s pražským Kulaťákem. Tam žili jeho babičky a dědeček z vojenské kontrarozvědky, tam si ho předávali rodiče a prarodiče mezi sebou když byl malý, tam poznal spisovatele Ladislav Fukse, o němž toho moc neví, ale ví, že zasáhl do života jeho babičky, tam se má stavět stavba Mušle, o které začal psát knihu a tam si v současnou chvíli předává syna Štěpána se svojí bývalou ženou. Při psaní knihy mu všechny tyhle věci vyvstávají na mysli a vlivem okolností se z knihy o architektonické perle stává kniha jeho vlastního života o něm a také spisovateli Ladislavu Fuksovi.

Kniha byla velmi zajímavá. Dušan byl pro mě na začátku naprosto neznámý, snad až nezajímavý člověk a říkala jsem si, no o čem toto bude. Ale postupně poznáváte další a další dílky skládačky jeho života a před očima tak postupně roste zajímavý člověk, se zajímavými lidmi kolem sebe a s neméně zajímavými zážitky. Celou knihou se line i osoba Ladislava Fukse, který sám o sobě je zvláštní osoba, o které stojí za to něco zjistit.

Autor má velmi zajímavý způsob psaní, některé kapitoly jsou v minulosti, některé v současnosti, některé dokonce začnou v současnosti a přejdou do minulosti nebo obráceně. Ale vůbec mě to nevadilo. Někdy mi chviličku trvalo si uvědomit, kde jsme, ale opravdu jen chviličku a pak už bylo jasno a nijak mi to nenarušilo zážitek ze čtení. Kniha mi nepřipomíná žádnou jinou knihu, kterou jsem někdy četla, byla pro mě unikátní. Není to úplně oddechovka, ale není to ani velmi náročné čtení, které by vás vysilovalo usilovným přemýšlením. Prostě za mě zajímavý kousek, který jsem velmi ráda, že jsem měla možnost přečíst.

Děkuji Host Brno za zaslání knihy k recenzi. Část knihy jsem četla v aplikaci Bookport.

Obálka knihy Předávání Předávání Radek Stavěl

Literární puzzle mezi láskou a smrtí, kde každé odhalení může změnit celý příběh Dušan Stracený — otec, syn, rozvedený muž s bolavými zády a ještě bolavější minulostí. Na lůžku fyzioterapeutky, ponořený do paměťové pěny a vlas... více

Komentáře (0)

Zavřít