Přečteno: Všechny holky, kterými jsem byla

recenze

Všechny holky, kterými jsem byla (2022) 5 z 5 / knihomolka239
Všechny holky, kterými jsem byla

Říká se "Nesuď knihu podle obalu". A já se snažím nesoudit, ale nebudu lhát, tuhle jsem si v prvé řadě vybrala podle obálky. Zaprvé se mi líbila její jednoduchost a výstižnost zároveň a zadruhé mi nějakým způsobem připomínala seriál La casa de papel. Zkrátka a dobře si mě obálka na první pohled získala jako dlouho žádná ne. A to se cení.

V knize sledujeme příběh Nory, která Norou vlastně vůbec není. Během svého života je kvůli matce nucena být každou chvíli někým jiným. A tím myslím kompletně někým jiným. Kromě jména Nora měnila i oblečení, povahu, chování, bydliště. Zkrátka a dobře byla pokaždé kompletně jinou dívkou.

Matčin plán se ale trochu zvrtne ve chvíli, kdy se do svého posledního cíle zamiluje, místo toho, aby ho obrala a pokračovala k dalšímu. Pro Noru to ale znamená nebezpečí a proto se rozhodne podvést vlastní matku a utéct co nejdál to jde.

Následně několik let žije normální život a to až do chvíle, kdy se náhodou společně s Wesem a Iris (její expřítel a současná přítelkyně) připletou k vykrádání banky. Tato skupinka jde jen vložit peníze, ale sotva vejdou dovnitř, dva muži začnou banku vykrádat a Noře s ostatními nezbývá, než se to celé snažit přežít a ideálně útočníky přelstít a dostat se ven co nejdříve.

V knize se prolínají dvě časové linie. Tou první je již zmíněná současnost odehrávající se v bance. V té druhé se dozvídáme o minulosti Nory a o všem, co se dělo a co ji donutilo být tím, kým v současné chvíli je. Sledujeme její dětství, dospívání i to, jak ji matka zatáhla do okrádání pochybných mužů. V této části se navíc setkáváme i s vážnějším tématem násilí a týrání.

Všechny dívky, kterými jsem byla zaujmou především svou originalitou a nápaditostí. Nic podobného jsem zatím nečetla a moc jsem si to užívala! Hlavní hrdinka je postavou s těžkou minulostí, ze které se ale dokázala nějak dostat a přes svá traumata se postupně přenášet, což je skvělá myšlenka. Autorka velice dobře vylíčila dění v minulosti a v knize jsou stránky navíc barevně odděleny, takže se jako čtenáři budete bez problému orientovat.
Příběh ze současnosti není nijak komplikovaný, zato je ale vcelku napínavý, i když za mě by toho napětí klidně mohlo být víc.
To vše zasazeno v prostředí banky, která je zrovna vykrádána, a příběh je psaný z pohledu rukojmích, což je něco, co jsme v YA ještě nečetli.

Mimo to na motivy této knihy Netflix chystá seriál v Millie Bobby Brown v hlavní roli a to si zkrátka nesmím nechat ujít!


Všechny dívky, kterými jsem byla doporučuji všemi deseti a budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli se do knihy pustíte.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře (0)

Přidat komentář