Přečteno: Spolu to zvládneme

recenze

Spolu to zvládneme (2018) / knihomolka239
Spolu to zvládneme

Mirku Varáčkovou a její knihy můžete znát z nakladatelství #Booklab. Bylo pro mě docela překvapením, když jsem zjistila, že její nejnovější kniha vychází u CooBoo, tedy pod Albatrosmedia. Sama nevím, proč tomu tak je a zda se její tvorba kompletně přesouvá k českému CooBoo, každopádně to nic nemění na tom, že autorka je jednou z nadějných slovenských spisovatelek působících v žánru Young Adult.

U jejích knih je víceméně pravidlem, že hlavní hrdinka je teenager, který si prochází něčím složitým. Nebojí se mluvit o tématech jako je alkoholismus, šikana nebo o situacích, kdy se o sebe hlavní hrdinové musejí umět postarat, i když to třeba bude znamenat to, že budou muset krást.

Její knihy jsem si zamilovala, dokázala mě rozbrečet a jsou to jedny z těch, které ve mně zůstávají ještě dlouho.

Tentokrát je tomu ale bohužel jinak. Timea je přesvědčená o tom že ví, co je pro ni v životě nejlepší. Má kapelu, miluje hudbu a především pak hraní na housle. Má ale spoustu problémů doma a přísné rodiče k tomu. Určují co má jak dělat, s kým se vídat. Doma se hádají téměř pořád a Timeiny (jak se tohle sakra skloňuje?) útěky z domu tomu rozhodně nepomáhají.

Tady se dostáváme k hlavnímu problému, protože Timee vůbec nevěřím, že se jí něco děje a popravdě mám spíš pocit, že situaci ani vyřešit nechce a radši bude protivná a za každou cenu mít vlastní hlavu.

Dostává se jí ale příležitost jet se školou na výlet do Berlína společně se čtvrťáky, se kterými se Timea začíná bavit téměř hned. Snaží se zapadnout a dělá ze sebe něco, co není. Opět mi leze na nervy. Zároveň si myslí, že odteď má veškerou volnost, může zkoušet a dělat cokoliv a nikdo jí nebude omezovat. Stane se ale něco, na co nikdy nezapomene.

Spolu to zvládneme je kniha spíše pro mladší čtenáře Young Adult a to je možná můj hlavní problém. Timeiny problémy doma pro mě nebyly ničím, co by mě dokázalo zasáhnout. Ano, došlo sice k situaci v Berlíně - to byla ale jediná část, kdy jsem jasně věděla, že se jedná o knihu Mirky Varáčkové. Jinak mi Spolu to zvládneme připadá úplně odlišná od všech ostatních knih této autorky a bohužel ne úplně pozitivně.

Jestli se chystáte autorčiny knihy číst, za sebe bych doporučila spíš Hlavně to nikomu neříkej nebo Grafitové děvče. Neříkám, že Spolu to zvládneme je špatná, zároveň ale není autorčinou nejlepší knihou.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatrosmedia!

Komentáře (0)

Přidat komentář