Přečteno: Sexy dorty

recenze

Sexy dorty (2021) 3 z 5 / knihomolka239
Sexy dorty

Někteří z vás možná znají dorty Josefa Maršálka, které vypadají naprosto famózně. A kdo neznáte, hoďte si to do Googlu a budete ohromeni. Nedávno vyšla další z jeho kuchařek, podle které byste měli být schopni upéct něco, co se jeho dortům podobá. Minimálně to anotace tak trochu slibuje. Já to za vás vyzkoušela, takže na konci článku se můžete těšit na náš (přítel pomáhal) výtvor. Věřím, že se pobavíte.

Dorty jsou v kuchařce řazené abecedně, u každého receptu najdete seznam surovin (a že jich je!), samotný postup a spoustu krásných fotek. Některé části postupu jsou zde také zobrazené. Zároveň u každého receptu najdete počet porcí, stupeň obtížnosti a časovou náročnost. Můžete si tedy udělat obrázek o tom, jak to zhruba bude náročné a kolik času daný dort cca zabere.

Přesuneme se k mým zkušenostem s kuchařkou
Poznatek číslo jedna - suroviny mít doma pravděpodobně nebudete. Ne, že bych čekala, že nebudu muset nic dokupovat, popravdě mě ale nenapadlo, kolik toho bude a co to bude za suroviny. Věřím, že jestli se někdo pečení opravdu věnuje, možná na tom bude o něco lépe, ale snad v každém receptu jsem našla surovinu, kterou nemám doma a netuším, kde ji koupit. Do dortu, který jsme nakonec pekli, jsem například sháněla kaštanové pyré (spoiler - v běžných potravinách ho opravdu nekoupíte).

Poznatek číslo dvě - asi vám bude chybět i nějaké vybavení. Namátkově to může být třeba kuchyňský teploměr (ten, co se dá strčit do hrnce a změřit, kolik stupňů jeho obsah má), případně flambovací pistole. Tohle jsou samozřejmě věci, které nebudete potřebovat ke všem receptům, ale rozhodně si postup projděte několikrát, abyste se ujistili, že opravdu máte potřebné vybavení.

Poznatek číslo tři - v receptech se hůře orientuje. Za mě bylo asi největším problémem to, že recept nebyl tolik strukturovaný, jak bych potřebovala a očekávala. Uvedu příklad. Autor začíná postupem na těsto (ten sice není nadepsaný, ale pochopíte to). Následuje postup na krém, který je ale oddělený pouze odstavcem a začíná výčtem surovin, které máme přivést k varu. Tady už jsem ale měla docela problém, protože sice si v receptu dohledám, že to jsou suroviny na krém, dost jsem ale váhala, jestli už se jedná o krém nebo autor stále mluví o těstu.

Poznatek číslo čtyři a malá rada ode mě pro mě - nevěř si tolik.
Popravdě jsem si myslela, že dort PODOBNÝ tomu v kuchařce fakt upečeme. Nechtěla jsem být naivní a věřit, že bude vypadat stejně. Naše dílko ale bohužel vypadá trochu jako projekt na výtvarku, jak by řekl přítel.

Shrnutí
Kuchařku bych doporučila někomu, kdo se pečení opravdu věnuje. Jednak mi přijde, že autor u postupu tak trochu počítá, že základní věci znáte a zároveň je zde předpoklad, že budete mít doma všemožné vybavení a suroviny. Největší problém kuchařky za mě je nedostatečná strukturovanost receptů, jinak si nemyslím, že by byla špatná. Jen zkrátka člověk nemůže očekávat, že tohle upeče doma, bez větších zkušeností a praxe.

Komentáře (0)

Přidat komentář