Přečteno: Průvodce literární hysterií 19. století

recenze

Průvodce literární hysterií 19. století (2022) 2 z 5 / knihomolka239
Průvodce literární hysterií 19. století

Pokud se alespoň trochu pohybujete na Instagramu a Tiktoku, Karolínu Zoe Meixnerovou aka. Cojezoe jste určitě alespoň párkrát zahlédli. Její videa popularizující literaturu (především 19. století) se během vcelku krátké doby staly populárními natolik, že se autorka rozhodla pořádat také besedy, natáčet podcast a napsat knihu.

Už když Průvodce literární hysterií 19. století vezmete do ruky poprvé, je jasné, že se nebude jednat o žádnou učebnici. Tomu napovídá ať už měkká vazba tak i obálka a ilustrace uvnitř. Ty bych chtěla pochválit, protože celá kniha je moc hezky graficky zpracovaná, ale na druhou stranu je všechno vcelku minimalisticky pojaté a sladěné do několika málo barev. Na začátku najdete také časovou osu a na konci naopak místo pro poznámky (ať už na zapsání tipů na výlety nebo prostor pro seznam četby). Kromě toho nechybí ani seznam literatury, ze které autorka čerpala (což cením, protože i když by to tak být mělo, ne vždy tomu tak úplně je), takže pokud toužíte po odbornější literatuře (ale zároveň se chcete držet tématu, kterým se zabývá Průvodce, do tohoto seznamu určitě sáhněte).

Teď už ale k obsahu. Je nutno mít na vědomí, že se jedná především o popularizaci literatury 19. století a to ve stylu, kterým autorka vede i svá videa a besedy. Tím myslím to, že dostanete nějaké základní informace o autorovi, dozvíte se něco málo o jeho díle, ale většinu obsahu tvoří informace o milostných vztazích a obecně informace, které bych se nebála nazvat drby. S tím je nutno počítat i u knihy. Nepíšu to tady proto, abych to autorce vyčítala, protože především na tomto typu informací je založena její tvorba, která nás baví a kterou rádi sledujeme. A ono to má svůj smysl, protože spoustu lidí může zaujmout autorův soukromý život a skrze něj se dostane k dílu. Osobně jsem ale čekala, že v knize bude trochu víc "odbornějších" informací o jednotlivých autorech a jejich dílech.

Druhou věc, kterou bych ráda podotkla je fakt, že pakliže jste navštívili autorčiny besedy, pravděpodobně už jste spoustu vtipů použitých v knize slyšeli. A opět, není to nutně výtka, jen bych tím chtěla upozornit na to, že pokud Karolínu Zoe Meixnerovou sledujete nějakou dobu, kniha vás asi nepobaví tolik jako někoho, kdo autorku moc nezná.

Shrnutí
Průvodce literární hysterií 19. století je povedený kousek pro někoho, kdo se v tomto období neorientuje a zároveň neodchodil všechny autorčiny besedy. Pokud je tomu naopak, nic nového si asi neodnesete a pravděpodobně se ani tolik nepobavíte.

I když jsem do toho šla s očekáváním toho, že spoustu věcí už budu znát, nedozvěděla jsem se vlastně nic nového a i když chápu autorčinu touhu po tom mít knihu a zároveň stvořit něco "jako učebnici", kterou ale budou čtenáři chtít vzít do ruky a něco se z ní naučit, nejsem si úplně jistá, jestli je to šťastné řešení už jenom proto, že to je v podstatě autorčina dosavadní tvorba akorát knižně.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media!

Komentáře (0)

Přidat komentář