Přečteno: Meta

recenze

Meta (2020) / knihomolka239
Meta

Když slyším jméno Pavel Bareš, nikdy by mě nenapadlo, že bude autorem knihy, jako je Meta. Byla jsem proto docela překvapená, že něco takového vyšlo a co víc, je to naprosto skvěle napsané!

Když jsem knihu začínala číst, měla jsem trochu problém, protože text na mě působil poměrně zmateně a nechápala jsem, co se v něm děje. To se ale brzy srovnalo a jsem ráda, že jsem u knihy zůstala a neodkládala ji.

Děj se odehrává ve světě, kde neexistují superhrdinové jak je známe, ale mety, které mají různé superschopnosti. Ty pro ně ale nejsou vždycky výhrou a pro některé z nich naopak skutečnost, že jsou meta, může znamenat spoustu komplikací. Zároveň nežijí žádný superhrdinský život. Autor nám tak ukazuje i temnou stránku nadpřirozených schopností a poukazuje na to, že být superhrdinou nemusí být vždycky pozitivní.

Během čtení si budete pokládat spoustu otázek a na většinu z nich nedostanete odpověď. Autor nás tím ale donutí se zamyslet a to je dle mého to hlavní, protože ne každá kniha čtenáře donutí se zastavit a na chvíli přemýšlet.

Autor přišel s originální myšlenkou i námětem, navíc opravdu věrohodně vypráví příběh z pohledu ženy. Kdybych nevěděla, kdo knihu napsal, pravděpodobně bych věřila a předpokládala, že tento příběh napsala žena. Autorovi tedy patří velký obdiv za to, jak citlivě a uvěřitelně píše o problémech, které se týkají především žen i přesto, že sám je opačného pohlaví.

Důležité je zmínit ještě jazyk, který není úplně typický pro knihy. Autor totiž používá spoustu anglicismů, nespisovnou češtinu a mnohdy i sprosté výrazy Tím ale dosahuje autentičnosti a uvěřitelnosti jednotlivých postav a myslím si, že zvolil správně.

Metu hodnotím 95% a mohu jedině doporučit!

Komentáře (1)

Přidat komentář

bydza
11.02.2021

Ano, mohu potvrdit, začal jsem číst a ze začátku jsem měl chuť knihu odložit, namlsaný sérií Kronos jsem očekával něco jiného. Ale... pokračuji tak uvidíme, kniha mě začíná bavit.