Prastaří opět útočí

recenze

Volání Cthulhu (2022) 5 z 5 / assa
Volání Cthulhu

Milovníci fantastické literatury vědí, že Lovecrafta nikdy není dost, a tak jistě uvítají další kousek v grafické podobě, který má tentokrát na svědomí ilustrátor Dave Shephard.
Kniha je věnována (jak jinak) fenoménu Cthulhu, který prostupuje téměř celým Lovecraftovým dílem. Jedná se o mytologii kolem Prastarých – mimozemských entit, komunikujících prostřednictvím telepatie, kteří dřímají hluboko pod zemí a v podmořských a vesmírných hrobkách, a vyčkávají na správnou konstelaci hvězd, kdy se probudí a pod vedením nejmocnějšího z nich, velekněze Cthulhu, opět převezmou vládu nad Zemí.
Hlavní část knihy předchází kraťoučká povídka Dagon z roku 1919, v níž se mýtus o Cthulhu objevil úplně poprvé. Na ní pak navazuje asi nejznámější Lovecraftovo dílo Volání Cthulhu. Původní příběh má tři dějové linky odehrávající se v různých časech, na různých místech a s různými protagonisty. Shephard se ho rozhodl trochu poupravit a zjednodušit, aby byl stravitelnější pro širší čtenářstvo a kniha je tak vhodná i pro mladší ročníky, kteří se s tvorbou H. P. Lovecrafta ještě nesetkaly a nyní mají tedy jedinečnou možnost se s ní seznámit. Kresby jsou rozvrženy do velkých panelů a jedná se tak o velmi příjemnou četbu.

Cthulhu je tu s námi již více jak 100 let a stále neztratilo nic na své originalitě a děsivosti. Jistě je to dáno i tím, že stále existuje spousta neprobádaných území a kdo ví, co se může skrývat v temných podmořských hlubinách či v nekonečném prostoru mezi hvězdami.

Komentáře (0)

Přidat komentář