PRASE

recenze

# Smrt všem prasatům (2018) 3 z 5 / Roubas
# Smrt všem prasatům

Mrtvé tělo bankéře Huga Bucka odstartuje první případ Maxe Wolfa z metropolitní policie, na oddělení vražd. Vrah neztrácí čas a zanedlouho je nalezeno druhé tělo muže, který byl zavražděn obdobným způsobem. Navíc je u obou nalezen nápis PRASE. Spojovacím článkem se stane nalezená fotografie sedmi studentů z privilegované školy Potter’s Field hostící převážně zástupce zlaté mládeže. Oba činy se zdají být předmětem pomsty. Pokud vrah míří na onu skupinku studentů, je třeba ho zastavit, než mu pod ruce přijde zbylých pět.

Postava Maxe Wolfa je dobrý počin, jelikož nejde o k alkoholu tíhnoucímu a ani démony zmítaného detektiva. Opak je pravdou. Je to otec samoživitel, který se musí přes pracovní vytížení a těžké chvíle při práci detektiva na vraždách, vypořádat i s rolí otce samoživitele. Není lehké být pro malou dcerku celou rodinou v jednom a právě díky tomu si detektiv ihned získá čtenářovi sympatie.

Téma internátní školy, nad kterou se zmítá vlna tajemství a temných lidských stránek je sice atraktivním tématem, na druhou stranu nejde o nic nového. Podle mého názoru příběh odkrývá karty příliš brzo. Hned zkraje totiž tušíme, s kým si vrah bude hrát na kočku a na myš. Chybělo mi více momentů překvapení a podrobnější pátrání a odkrývání tajemství, jelikož většina pátrání se nese v duchu rozhovorů s tehdejšími studenty a pravděpodobnými cíli pachatele, kteří jen zapírají, a o minulosti se jim nechce příliš mluvit. Jednotlivé charaktery bývalých spolužáků jsou ovšem výborně vykreslené a zajímavé postavy, na jejichž chvíli na slunci se při čtení rozhodně budete těšit.

Děj si pro vás ve svém průběhu připraví pár zajímavých zvratů. Ale zásadním kladem je, že se liší od svých žánrových vrstevníků svou lidskostí. Není to temný příběh plný depresivních postav, které si ponuré atmosféře vyměňují strohé dialogy a zevnitř jsou životem drásáni. Lidskost příběhu má na svědomí zejména hlavní postava a jeho rodinná situace, díky které se detektiv dostane čtenáři opravdu blízko.

V rámci žánru nic nového, ale příjemná detektivka. Je to tak 70%.

Touto cestou bych rád poděkoval nakladatelství MOBA za možnost si knihu přečíst.

Komentáře (0)