Pozorovatel

recenze

Sleduji tě (2021) 5 z 5 / a.k
Sleduji tě

Marnie Loganová žila spokojený život až do chvíle, než jí beze stop zmizel manžel. Teď zůstala bez prostředků se dvěma dětmi a musí čelit bezskrupulóznímu nátlaku místního mafiána, kterému manžel dluží peníze. Marnie sužují výčitky, úzkosti a trpí výpadky paměti. Aby se vyrovnala se situací, obrací se na klinického psychologa a svého přítele Joea O’Loughlina.

Joe O’Loughlin se vyrovnává se sílícími projevy Parkinsonovy nemoci i s odlukou od milované rodiny, která zůstala na venkově. Bydlí sám v londýnském bytě, který mu kdysi pomohla najít Marnie. Od té doby jsou přátelé, proto mu není lhostejný její osud a celá ta záhada okolo zmizení manžela mu nedá spát. Rád by přišel na to, proč se policii nepodařilo přijít na jakékoliv stopy.

Joe zapojí do pátrání také svého přítele, bývalého policistu Ruize. Celé jejich snažení vede k odhalení nečekaných indicií z Marniiny minulosti, které však přináší daleko více otázek než odpovědí. Joe se cítí bezmocně, ztraceně, ještě nikdy tak netápal po odpovědích. Obvykle instinktivně vnímá lidské chování, teď se všechna zjištění naprosto rozcházejí s jeho profesními zkušenostmi.

Joeovo a Ruizovo hledání pravdy briskně střídají kurzívou psané části z perspektivy Pozorovatele. Ten je nejdůležitější osobou v Marniině životě, jen ona to ještě neví.

Sedmá samostatná epizoda série s Josephem O'Loughlinem přináší temný, vícevrstevný příběh, který v ničem nezaostává za předcházejícími díly. Žádné dlouhé okolkování, od prvních stránek autor buduje zajímavou zápletku, která přináší celou řadu nečekaných obratů a vtíravý pocit, co vám asi uniká a kde je pravda. Nevíte, čemu věřit a kam až bude ochotný autor zajít. S přibývajícími mrtvými se zápletka může jevit jako absurdní, s nesouvisejícími odbočkami, teprve po přečtení poslední stránky oceníte, jak to měl autor bravurně promyšlené.

Michael Robotham patří mezi mé nejoblíbenější autory možná právě proto, že každý jeho román je originální a dokáže v mnohém překvapit. I tentokrát to bylo vynikající, strhující čtení, rafinovaně postavený příběh s temnou zápletkou a excelentně pojaté charaktery postav s uvěřitelným progresem chování. Více než v knihách předešlých je případ hodný velkého psychologa, který je schopný hrdě se postavit zvrácené lidské mysli.

Moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář