Pozor na malé ohníčky

recenze

Ohníčky všude kolem (2017) 5 z 5 / eva3695
Ohníčky všude kolem

V městečku Shaker Heights je vše podle daných pravidel. Právě tam bydlí rodina Richerdsonova, která tam žije po pokolení, a úplně jim to tam vyhovuje. Mají čtyři děti – nejstarší je Lexie, Trip, Moody a nejmladší Izzy, která je černou ovcí rodiny, protože je trochu jiná.
Paní Richerdsonová pronajme druhý byt, který má po rodičích, chudé fotografce Mie a její dospívající dceři Pearle. Obě se postupně zabydlují a Pearl se začne přátelit s Moody. Chodí k nim domů a tráví u nich celé dny po škole. Mia začne pozorovat změny chování u své dcery, kterou rodina Richerdsonových ovlivňuje víc, než by si přála. Když jí paní Richerdsonová nabídne práci hospodyně, Mie se to nezdá, ale na druhou stranu bude mít přehled, co Pearl dělá a co je na té rodině tak úžasného.
Mia však začne fascinovat nejmladšího člena rodiny Izzy. Odpoledne po škole tráví čas s Miou. Pomáhá jí s úpravami fotek. Skoro to vypadá, jako když si rodiny vyměnily děti.
Obě rodiny se vzájemně propletou a hlavním střetem bude příběh další rodiny. Blízká přítelkyně Eleny Richerdsonové, Linda McCulloughová, se snaží se svým manželem několik let o miminko. Bohužel bez úspěchu. A tak se rozhodli pro adopci. Mají dostat malou asijskou holčičku Mirabelle, kterou její matka odložila. Ta se však po čase snažila svou dcerku najít, ale to se jí nedařilo. Až pak Mia vyslechne jeden rozhovor a vše jí najednou dojde. Linda má adoptovat dceru, její kolegyně z práce Bebe, a tak se do toho vloží. Bebe začne o malou Mirabelle bojovat a vše skončí u soudu.
Tohle nedá Eleně spát a začne zjišťovat informace o Miině minulosti, kterou tají i před svou dcerou. A tak začnou na povrch vyplouvat kostlivci. Zatím co Elena hledá informace, jak ublížit Mie, její dcera Lexie jde na potrat. A po návratu z nemocnice končí v náručí Mii. Ta se o ní postará, protože ví, čím si prochází a jak těžké rozhodnutí musela podstoupit. Protože sama byla v situaci, kdy se musela rozhodnout. Mia totiž měla být náhradní matkou pro jeden pár, který nemohl mít děti. Nakonec se však rozhodla jinak, a dítě si nechala. Změnila si příjmení a žila s Pearl jak se dá, aby uživila sebe dcerku.
Vše vygraduje soudem a následným vystěhováním Mii a Pearl, protože paní Richerdsonová zjistí další věci a nechce je ve svém domě. Ale neuvědomí si, že tím zažehla první ohníčky.
Úplně na začátku se totiž dozvíme, že dům Richerdsonových někdo zapálil. Přesně řečeno založil v každé místnosti ohníček. Všichni i vědí, kdo to byl. Byla to Izzy, nejmladší člen rodiny. Ale až úplně na konci se dozvíme, co jí k tomu vedlo. Ale kam se poděla? A proč se vlastně musela Mia s Pearl vystěhovat?
„Jako po stepním požáru. Jeden takový jsem před lety viděla, když jsme byly v Nebrasce. Vypadá to jako konec světa. Země je dočista spálená, černá a všechno zelené je pryč. Ale půda je po takovém požáru úrodnější a můžou z ní vyrůst nové věci.“

Další skvělý příběh od Celeste Ng. Její první knihu, Vše, co jsme si nikdy neřekli, jsem četla před půl rokem a byla jsem nadšená. Proto Ohníčky všude kolem byly jasnou volbou. Autorka je známa tím, že začíná od konce. Takže víte, jak to skončí, ale důvod se dozvíte po přečtení celé knihy. Tento příběh je plný mateřské lásky a dilemat, které musí matky řešit. Zabývá se různými podobami mateřství, ať už to je neplodnost, touha po dítěti, adopce či náhradní mateřství a na straně druhé děti nechtěné či potraty. Řeší se spousta otázek a faktorů, co dělá matku matkou, ale jasnou odpověď nedostanete. Je pouze na Vás, jak se rozhodnete.
Takže co říct? Je to skvělý román, plný rozporuplných pocitů. Každá postava má své tajemství a vede vnitřní boj. A ze závěru, při zanechání dárku od Mii na rozloučenou pro rodinu Richerdsonových, jsem si uvědomila, jak každý v knize má své „zrcadlo“. Román je pr všechny, kteří „jdou vlastní cestou a zakládají ohníčky.“

Komentáře (1)

Přidat komentář

intelektuálka
16.08.2018

Výborná kniha o smyslu životních hodnot....dodám:

"Ti, kdo se na první pohled jeví jako žháři, mohou být ve skutečnosti světlonoši"