Poznejte třicet osobností sametové revoluce

recenze

Lidé roku 1989: Vítězové a poražení sametové revoluce (2019) 4 z 5 / LukBook
Lidé roku 1989: Vítězové a poražení sametové revoluce

Lidé roku 1989 přinášejí životopisy třiceti osobností listopadu 1989 po třiceti letech. Kniha vznikla ze stejnojmenného seriálu, který vycházel v Lidových novinách od května do prosince 2019.

Nabízí pohled na život jedinců z obou stran barikády. Najdete v ní přední disidenty, studentské vůdce, stávkující herce, ale i hlavní představitele komunistické moci. Díky tomu se můžete poohlédnout za životy lidí utlačovaných, ale zároveň i na jejich trýznitelů. Jedná se o sbírku životopisů, přičemž jsou napsány celkem jedenácti autory. Projekt připravil a jako hlavní tvůrce vystupuje novinář Petr Zídek.

Už úvodní slovo Petra Zídka shrnuje několik důležitých informací. Seznamuje například čtenáře s tím, že podtitul knihy Vítězové a poražení sametové revoluce odkazuje na jiný titul s podobným názvem, který má na svědomí Miroslav Vaněk a Pavel Urbášek. Dále upozorňuje na fakt, že mezi třiceti osobnostmi najdeme jen 3 ženy. Je to díky tomu, že tehdejší revoluce se opravdu motala především okolo mužů. A na závěr ještě připomíná dvě publikace (Osobnosti Lidových novin a Budovatelé státu), na které Lidé roku 1989 navazují.

A nyní už k samotným rozhovorům. Asi nemá cenu vyjmenovávat všechny osobnosti, kterých se týkají. Raději si sami otevřete knihu a zjistěte si to. Nutno ovšem podotknout, že většina z těch nekomunistických měla posléze menší či větší zkušenosti v politice. A samozřejmě komunisté ještě před revolucí. Z velké části se jedná o profláklá jména, která asi většinu ze čtenářů nepřekvapí. Informace o nich jsou především krátkým souhrnem jejich životů, především s ohledem na dění v roce 1989.

Většina se vešla na 5 až 6 stránek i s fotografiemi. Kniha se čte velice dobře a rychle, protože obsahuje jen základní skutečnosti a jde na to poměrně hopem. Díky tomu bych ji doporučil zejména začátečníkům se zájmem o revoluční dění. Určitě potěší, že přeživší do dnešních dnů se mohou pochlubit současnou fotografií z roku 2019. Bohužel to nejsou všichni, protože řada z osobností této publikace již zemřela.

Pro mě o hodně zajímavější jsou životopisy komunistických představitelů tehdejší doby. Přecijen jsou fakta z jejich životů o něco méně známá než u disidentů nebo herců. Kdybych měl říct, který z nich si získal nejvíce mých antipatií, tak jednoznačně Milan Václavík. Ten sice není tolik nechvalně proslulý jako viditelnější jedinci Miroslav Štěpán a Miloš Jakeš, ale jako jeden z posledních chtěl proti stávkujícím a demonstrujícím použít tvrdý vojenský zásah.

Kniha i přes poměrně stručný obsah obsahuje i řadu zajímavostí, jen si je budete muset najít. Osobně mě hodně potěšili časté odkazy na literaturu, většinou na komplexnější biografie jednotlivých zúčastněných. A potom také již zmiňované fotografie.

Čtenáře možná trochu překvapí, že velká část z pisatelů byla v době revoluce ještě malými dětmi. Nejmladší Michal Sklenář se dokonce v roce 1989 narodil. Možná právě díky tomu nabízejí svěžejší pohled s patřičným odstupem. A zároveň se hodně věnují i událostem porevolučním až do současné doby.

Lidé roku 1989 jsou zajímavou knihou pro všechny, kteří chtějí ve zkratce poznat hned třicítku důležitých osobností sametové revoluce. Nenabízejí toho moc, ale ani málo a díky tomu si určitě najdou své čtenáře i třicet let po zmiňovaném roce.

Kniha vyšla v nakladatelství Universum pod společností Euromedia Group ve spolupráci s Lidovými novinami.

Komentáře (0)

Přidat komentář