Pouta z minulosti

recenze

Zpřetrhaná pouta (2022) 3 z 5 / Lena91
Zpřetrhaná pouta

Zpřetrhat pouta. Odprostit se od starých vazeb a začít něco jiného, nového. Přesně to lze vyčíst z názvu nové a další, již dvanácté, knihy v sérii Případů Kate Burkholderové, americké autorky Lindy Castillo nesoucí název Zpřetrhaná pouta.
Kniha začíná prologem, kterým umí autorka navnadit čtenáře na zajímavý a napínavý příběh, což slibuje i útěk zatím nejmenované ženy před policejní razií, přestřelka a následná autonehoda při sněhové kalamitě. Zasněžené auto prošpikované kulkami najde amišský vdovec Adam Lengacher, a ačkoliv má s sebou děti a situace nevypadá bezpečně, jeho amišská výchova mu nedovolí nepomoct mladé ženě celé od krve. Její prvotní reakce, nejspíš ze šoku, kdy na vdovce vytáhne zbraň, donutí Adama zavolat místní náčelnici Kate. Na tu po příjezdu na Adamovu farmu čeká překvapení. Onou ženou je její dávná kamarádka a kolegyně Gina Colorosová, se kterou už se neviděly deset let a jejich cesty se rozešly stejně jako jejich pohledy na práci policisty.
Castillo tímto shledáním začíná do příběhu vsouvat vzpomínky obou žen a celý příběh nabírá na sentimentálním podtónu. Oproti předchozímu dílu tak čtenáři nabízí celkem široký vhled do Kateina dřívějšího života, do dob, kdy se rozhodla vystoupit z amišství a začít žít jinak, ve velkém městě, s novými lidmi a novou prací. V tuto chvíli se může zdát, že Zpřetrhaná pouta nebudou ničím jiným než příběhem dvou žen, z nichž jedna je v nesnázích, a druhá se jí snaží, ač s jistou nedůvěrou, pomoci.
Poté, co se však Gina Kate svěří, že do této situace ji dohnala zkorumpovaná policie v Columbusu, pod kterou pracovala, Kate zapojí svého přítele agenta Tomasettiho, aby zjistil více. Gina údajně také zčásti korupci podlehla, ale brzy přišla na to, že už nejde jen o pár bankovek, drogy, sex či jiné drobné služby a tak couvla a chtěla tomu všemu udělat přítrž. Tím si však nakreslila na záda terč a její jméno teď zdobí policejní zatykač.
Autorka opět, zřejmě pro zvýšení dramatičnosti celého příběhu, prokládá děj krátkými úryvky, kde se dva columbijští agenti domlouvají na tom, co udělají s Ginou a kde ji následně vyrážejí hledat. Podle všech indícií zjistili, že Gina společně s Kate jsou stále díky sněhu „uvězněny“ na Lengacherově farmě. Když jednoho dne v noci vrazí ozbrojení dovnitř, je jasné, že hlavouni toho všeho se nebojí jít přes mrtvoly a tou jednou, kterou je třeba odstranit z cesty, je Gina sama.
Zpřetrhaná pouta jsou ve srovnání s předchozími díly ze série výrazně odlišná. Ačkoliv je příběh prošpikován Gininým tajemstvím a spousty neznámými, přesto se autorka dosti odchýlila od detektivního žánru. Samozřejmě se najdou napínavé momenty a nějaký ten dějový zvrat, ale suma sumárum se zde jedná spíše o příběh dávného přátelství a odcizení, o snadném podlehnutí korupci a o tom, jak je těžké napravit takové chyby a jejich dopad. Příběh má ale i tak co čtenáři nabídnout, a věřím, že i přes vybočení z běžného stylu si autorka najde mnoho čtenářů, neboť příběh je čtivý a v rámci celé série přináší informace, které v jiných dílech chybí.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář