Posmrtný život Holly Chaseové

recenze

Posmrtný život Holly Chaseové (2018) / Adýsek
Posmrtný život Holly Chaseové

Anotace: Před pěti lety na Štědrý večer navštívili Holly tři duchové, aby jí ukázali, jaká se z ní stala zkažená a sobecká dívka, a žádali ji, aby se změnila vše napravila. Ale Holly to odmítla. A pak zemřela. Nyní pracuje pro super tajnou společnost jako duch minulých Vánoc a snaží se napravit další sobecké lidi, jako byla ona sama. Holly zůstává stále sedmnáctiletá, zatímco její rodina a přátelé žijí bez ní. Ale letos se vše změní.

Očekáváte další klasickou vánoční romanťárnu? Knihu, která Vám jenom vykouzlí úsměv na tváři? A "donutí" Vás cítit se pozitivně? S někdy stupidním chováním hlavní hrdinky?

Musím Vás bohužel (nebo naneštěstí) vyvést z omylu.
I já jsem z knihovny odcházela s knihou v ruce na první pohled klasickou YA...

V této knize se sice samozřejmě objeví nějaká to romantika - je to přece jenom příběh pro náctileté, ale... to není vše.

Jedna z hlavních myšlenek knihy je uvědomit si své vlastní chyby a hříchy. Uvědomit si je, přiznat si je a naučit se s nimi pracovat a zlepšit se. To bývá někdy těžké.
Nemáme tady stydlivou hlavní hrdinku, která se bojí oslovit nejhezčího kluka ve škole a ten se do ní jako zázrakem zamiluje.
S hlavní hrdinkou Holly se seznamujeme jako s bohatou, sebestřednou, panovačnou a zkaženou dívkou. Která neuvěří a ani si neuvědomí, co sobě a lidem kolem sebe dělá.
Z rozmazleného fracka se ale postupně klube duše. Je úžasné to sledovat.
No, a hlavního hrdinu si nejde nezamilovat.
Miluju knihy, které předávají jakousi zprávu nebo poselství. Takové si vždycky pamatuju.


V neposlední řadě - já jsem teda konec neodhadla. (dobré znamení?)

Smysl téhle recenze je jasný - miluju to a tato kniha se stala mojí nejlepší comtemporery za tento rok.

P.S. kniha je psána na motivy Vánoční koledy od Charlese Dickense.

Komentáře (0)

Přidat komentář