Poslední bitva s BeiTechem

recenze

Obsidio (2019) / MilenneWaver
Obsidio

Kady, Ezra, Hanna, Nik i Ella si už zažili svoje a nepřáli by si nic jiného, než aby byl BeiTech konečně poražený a oni mohli dál v klidu pokračovat ve svých životech. Ale nic takového se bohužel nestane samo od sebe. A tak se všichni naši hrdinové musí vrátit tam, kde to celé začalo a vyhrát poslední bitvu nad jejich nepřáteli.

Kdo se netěšil na Obsidio? Třetí díl úžasné a čtenáři oblíbené sci-fi, se konečně vydalo i v Česku a každý, kdo si tuhle sérii zamiloval, by si neměl nechat ujít ani závěrečný díl série. Protože jedno je jisté. Bude to neuvěřitelná jízda!

K hlavním hrdinům předchozích dílů, se v Obsidiu přidává i poslední dvojice skupiny Illuminae - Rhys a Asha, kteří čtenáře provedou životem na Kerenze, která padla do rukou BeiTechu. A stejně jako i předtím, není šance, než abyste si tyhle dva hrdiny naprosto zamilovali.

Rhys je typický příklad "kluka od vedle". Krásný, milý a hodný, ale bohužel v Rhysově případě, na obzvlášť špatném místě. Z místa technika, byl přeřazen k vojenským jednotkám na Kerenze, kde se denně potýká s nespravedlností, smrtí a krutostí, kterou vojáci BeiTechu rozšířili mezi místní obyvatele. Ale on sám nic podobného nechce. Žádnou smrt. Žádné války. Žádné další vraždy. A proto se rozhodne jednat.
O Ashe už určitě padla zmínka již v předchozích dílech, protože se jedná o sestřenici Kady, hrdinky z prvního dílu. Ale i když jsou ty dvě ze stejné rodiny, nemohly by být odlišnější. Asha je neuvěřitelně obětavá, nebojácná a laskavá postava, která je ochotná udělat cokoliv, aby mohla pomoci druhým. A nenechá nic ani nikoho, aby jí v tom zabránil.

Jak jinak vylíčit dějovou linku Obsidia než říct, že to byl naprostý nářez? Pokud jste si na konci Geminy mysleli, že ve třetím díle se toho moc dít nebude, protože zápletka byla vyčerpaná, nemohli jste se více mýlit. Autoři dokázali dát dohromady zápletku, která se hravě vyrovnala těm předchozím a vytvořila dokonalé zakončení pro celou sérii.
Nechybí tomu nic. Pomalejší začátek, kde se čtenář seznamuje s postavami, vtipné a sarkastické hlášky, ani akcí a bojem nabitý konec, který roztříští vaše srdce na miliony kousků. Bojíte se? Jestli ano, pak oprávněně.

A stejně jako u předchozích dílů, nemohu, než naprosto obdivovat grafické zpracování téhle knihy. Oproti ostatním dílům, se tu objevuje mnohem více kreseb samotných postav, což mě velmi potěšilo. A stejně tak tu jsou i vzkazy, komiksy, nástěnky a mnoho dalších ilustrací, při kterých se vám zatají dech.

To, že styly psaní Kaufmanové a Kristoffa nesednou úplně každému, bylo jisté už od vydání prvního dílu. Kvůli tomu tuhle sérii buď milujete nebo nemáte rádi, nic mezi tím. Osobně mi jejich styl psaní naprosto vyhovuje a maximálně jsem si ho užívala i v tomto díle. Ať už se jednalo o e-maily, záznamy chatu nebo do textu přepsané záznamy z kamer. I kdyby se mělo jednat o účtenku ze supermarketu, jsem si jistá, že tihle dva autoři umí natolik dobře psát, aby to ji knihy nějak přirozeně zakomponovali, že by se nad tím čtenář ani nepozastavil.

Pokud vám nevadí trocha sprostých slov a nekonečno sarkasmu, a milujete emocemi a akcí nabité sci-fi, pak jsou Akta Illuminae přesně pro vás. A těm, kteří již mají sérii rozečtenou, mohu s klidným svědomím říct, že Obsidio se vskutku stalo vynikajícím zakončením série, které vás nezklame v jediném ohledu. Doporučuji!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář