Uprostřed kruhu
Severská krimi nabitá akcí a ekologickým terorismem? Ano, to přesně vystihuje novou knihu švédského autora píšícího pod pseudonymem Arne Dahl, jež má na kontě již několik detektivek. Název knihy čtenář pochopí až v průběhu čtení, kdy se ze zdánlivě běžné, ač tragické nehody hořícího BMW s mrtvým šéfem ocelářského podniku, stane první z mnoha. Případ dostává na starost NOC, národní operační centrum, v němž se vytvoří vyšetřovací skupina Nova pod vedením policistky Evy Nymanové. Právě jí začnou chodit dopisy zavánějící bojem proti švédským klimatickým hrozbám. Styl dopisu je nasměruje jednoznačně k bývalému kolegovi a současnému survivalistovi Lukasi Frisselovi, jež se hodí na pachatele ve všech ohledech. Nova tak rozjíždí rozsáhlé pátrání ve Frisselově životě, během něhož přibývají další případy. Každý dopis se vztahuje k jednotlivému výbuchu, kterému se snaží pětičlenná jednotka Novy zabránit. Pachatel je však rychlý a intervaly kratší a zanedlouho přibývá výbuch v reklamní agentuře kvůli ropné kampani, výbuch u stanice metra a výbuch v továrně na plasty.
Když je však Frissel ve vazbě a dojde k dalšímu výbuchu, jejich teorie o Frisselovi jako pachateli se jim rozpadá pod rukama. Má komplice nebo je nevinný a někdo napodobuje jeho styl psaní? Tyto otázky stojí Novu drahocenný čas a možná také ohrožení života.
Dahl nepřekonatelně skvěle propojuje všechny detaily, moc se mi líbí ty promyšlené dopisy, v níž v hádankách upozorňuje na další výbuch a směruje policii na dané místo. To, do jakého detailu zachází jednotliví členové Novy při vyšetřování, např. když Sonja Rydová, která dostala za úkol poznat blíže Frissela, studuje každou událost v jeho minulosti, jeho působení jako pedagoga i jeho život v lese. A vůbec by mě nenapadlo, že i malý detail z dávných dob může odpovědět na mnoho otázek.
Název “Uprostřed kruhu” vlastně vysvětluje celý motiv všech těch výbuchů, té likvidace klimatických hrozeb, které, jak se později ukáže, jsou vlastně až druhým, podřadným důvodem. Rozuzlení je bravurně vymyšlené, ze začátku by mě to vůbec nenapadlo, a o to víc oceňuji, jak to Dahl celé zamotal s Frisselovým útěkem a Sonjinou honbou za ním, zatímco se schylovalo k výbuchu celého letiště.
Děj je nabitý akcí od začátku až do konce, a abych byla přesná vlastně do poslední věty, po níž jsem zůstala sedět jako omráčená. Dahl teda ví, jak ve čtenáři zanechat poslední dojem. Mnoho případů, každý jiný a přesto podobný, několik obětí a neuvěřitelné množství práce s vyšetřováním všech možných linek, při níž nebyl ani prostor pro nějaké osobní příběhy. Ač je mám v detektivkách docela ráda, tady mi jejich absence vůbec nevadila. To nejnutnější se tam objevilo jen tak mezi řečí a čtenáři to musí stačit. Bez čeho bych se ale neobešla, je určitě takovéto závěrečné vysvětlení, které většinou pachatel nakonec sám řekne, a které bychom si jinak museli sami domýšlet.
Nelze jinak než příběh vychválit nejen pro ten rychlý, akční děj plný zvratů, ale i skvěle promyšlených detailů a udržování napětí tím, že se často střídali pasáže. Chvíli jsme byli na letišti těsně před výbuchem, poté v lese s Frisselem a zase na letišti, kde se odpočítávali poslední minuty.
Moc děkuji nakladatelství MOBA za skvělou knihu, kterou budu velmi ráda doporučovat dál.

Když na poli poblíž Uppsaly uhoří ve svém BMW divizní šéf ocelářského podniku, policie případ rychle uzavře jako nehodu. Avšak poté, co dojde k další „nehodě“, začíná komisařka Eva Nymanová tušit, že obě úmrtí mají určitou souvisl... více
Komentáře (0)
Lena91 také napsala