Pomsta bílého jednorožce

recenze

Pomsta bílého jednorožce (2020) / lada.ladislav
Pomsta bílého jednorožce

Právě se mi dostala do rukou další novinka od mého oblíbeného spisovatele Vlastimila Vondrušky. Zasvěcení nejspíš tuší: ano, jde již o dvacátý šestý díl série Hříšní lidé Království českého. Tentokrát se pyšní názvem Pomsta bílého jednorožce. Těšil jsem se, jak si tuto detektivku vychutnám na dovolené. A tentokrát se to naštěstí podařilo, takže o to více jsem si příběh užil.

Hlavním hrdinou je opět Oldřich z Chlumu, ale to už nejspíš ani nemusím říkat. Byl jsem zvědavý, jaké patálie tohoto muže čekají tentokrát. Z anotace jsem věděl, že ho bude čekat nelehký úkol: do pátrání týkajícího se podezřelých úmrtí se totiž pouští hlavně kvůli své ženě Ludmile. A znáte to: jakmile dáte slib své ženě, musíte udělat vše, co je ve vašich silách, abyste ho dodrželi. A přesně to si uvědomuje i Oldřich. Takže ho nic nemůže odradit, aby svůj úkol splnil. A půjde i přes mrtvoly!

Musím tedy souhlasit s jinými čtenáři v tom, že začátek příběhu byl lehce zmatený. Ale netrvalo to dlouho a vše se rozjelo přesně tak, jak to u tohoto spisovatele bývá. Já mám rád i autorovy "prology" - i když nejsou nijak dlouhé, pěkně vám nastíní situaci předcházející samotnému ději. Ano, úmrtí bylo v tomto díle poměrně dost, ale já nepatřím k těm čtenářům, které by to nějak vyvedlo z míry. Navíc pan Vondruška to měl všechno předem pěkně promyšlené, takže když budete pokračovat ve čtení a nenecháte se tím odradit, vše do sebe postupně začne skvěle zapadat. Detektivní zápletka tedy dává smysl. Pokud jste četli z této série i předchozí knihy, tak víte, že Vondruška jede podle jednotné šablony. Tady to bude věc názoru, ale mně osobně to v jeho vyprávěních nevadí. Ačkoli má knížka téměř tři stovky stránek, pro mě to byla jednohubka. Vondruškovy příběhy mě prostě zcela pohltí a já je nemohu dát z ruky, dokud neotočím poslední stránku.

Myslím si, že pokud máte tuto sérii rádi - a samozřejmě především Oldřicha z Chlumu a panoše Otu, tak vás tento nový díl nezklame. Pro mě jsou další a další pokračování stále originální - a to i když jednotlivých dílů série už je opravdu hodně. Takže jsem zvědavý, jaké vyprávění si pro nás autor připraví příště.

Komentáře (0)

Přidat komentář