Politické intriky byly vždy a všude

recenze

Případ uprchlého biskupa (2019) 2 z 5 / Carmen13
Případ uprchlého biskupa

Už po dvanácté se vydáváme do velkomoravské říše, kde se znovu setkáváme s udatným a chytrým knížetem Slavomírem a jeho věrným přítelem vikingem Erikem. A nejen s nimi, díky tomuto příběhu se seznamujeme s celou řadou dalších postav, které sehrály více či méně významnou roli v historii našeho národu a státu. S určitou nadsázkou můžeme říct, že v této knize dostáváme do ruky poutavou učebnici dějepisu, která nám popisuje neprávem často pomíjené období konce desátého století našeho letopočtu. Dojem učebnicového pojetí knihy vyvolávají i četné poznámky pod čarou, které ocení především ti, kteří se zajímají i o skutečné pozadí smyšleného příběhu. Vedle mnoha historických zajímavostí se dozvídáme i celou řadu dalších informací z rodinného života hlavních postav, díky čemuž si k nim vytvoří blízký vztah i čtenář, který se se sérií Zločiny na Velké Moravě setká poprvé. Byť se jedná o díl dvanáctý, nemusí mít čtenář obavu, že by pro něj mohl být děj nesrozumitelný, autor v knize zmíní vše z předchozích dílů, co je důležité.
Ačkoli se příběh odehrává v dobách dávno minulých, používá autor současný jazyk, díky čemuž je kniha snadno srozumitelná i dnešnímu čtenáři. Nevyhýbá se ani silnějším výrazům či dokonce vulgarismům, ty jsou ale použity vždy na vhodném místě, aby dokreslily atmosféru dané scény.
Dá se říct, že v knize jsou dvě dějové linie, historická a detektivní. Historická je představována bojem Moravanů proti Bavorům, kdy se především díky rozhovorům mezi knížetem Slavomírem a králem Svatoplukem na straně Moravanů a biskupem Aspertem a králem Arnulfem na straně Bavorů seznamujeme s tehdejším společenským klimatem a politickým prostředím, kterému stejně jako v současné době vévodí intriky a boje o moc, pravda, mnohem krvavější a nemilosrdnější. Detektivní linie se zabývá vykradením nitranského kostela a záhadným zmizením biskupa Wichinga. Ten je podle jména knihy hlavní postavou, nicméně se vyskytuje jen jako stínová existence, šedá eminence, díky které se celý příběh odehrává. Ve zlomovém okamžiku se tyto dvě linie protnou a začíná vyšetřování, které příběhu dostává rychlý spád a nakonec končí dalším úspěchem moudrého knížete Slavomíra.
Sečteno podtrženo, můžeme říct, že v knize Případ uprchlého biskupa získává čtenář poutavý historický román z období Velké Moravy obohacený o detektivní zápletku, tudíž je ideální volbou pro lidi, kteří se zajímají o historii a zároveň si chtějí užít trochu vzrušení a potrápit malé šedé buňky mozkové.

Komentáře (0)

Přidat komentář