Poklidnější detektivka se znepokojujícím obsahem

recenze

Bouře (2022) 4 z 5 / LukBook
Bouře

Zkušená autorka detektivek Kristina Ohlsson přichází na český knižní trh s novou sérií August Strindberg a jejím prvním dílem Bouře. Jedná se o spíše poklidnou záležitost, která ovšem postupně dostává dosti znepokojující nádech.

Celý příběh se odehrává v poklidných švédských vesničkách Kungshamn a Hovenäset, v nichž se bohatý stockholmský finančník August Strindberg rozhodne započít novou cestu svým životem. V bývalém pohřebním ústavu se odhodlá otevřít si vlastní bazar. Krátce po jeho příjezdu se ovšem ztrácí místní učitelka a začínají se vynořovat kostlivci z minulosti. Policie v čele s Marií Martinssonovou sice po pohřešované pátrá, ale nemá se čeho chytit. Postupem času to ovšem začíná vypadat, že řešení by se mohlo nacházet právě blízko nově přistěhovavšího Augusta.

V poslední době se jedná o již několikátou mnou čtenou knihu, kde je hlavní postavou nepolicista napomáhající s vyšetřováním, kterému spíše sekunduje policistka. A musím říct, že to celému příběhu dodává šťávu a baví mě to. Rozhodně se ovšem v první polovině čtení připravte na to, že to nebude zrovna zběsilá jízda.

Autorka se rozhodla poměrně rozvláčným způsobem vyprávět o životě v tamním kraji a Augusta postupně seznamuje s prostředím i lidmi. Velkou roli tu hrají mezilidské vztahy, velice zajímavý je i pohled na začátek jeho nové kariéry vetešníka. Do toho sice probíhá vyšetřování a pátrání po pohřešované, ale někdy tak trochu hraje druhé housle.

Mě to ovšem nevadilo. Mám rád zápletky, které vás tímto způsobem vtáhnou do svého dění, až máte pocit, jakoby jste se s danými lidmi sami znali a na uváděných místech žili. Později ovšem začnou na povrch vyplouvat záhady a tajemství spojená nejen s hlavní dějovou linií. Přecijen tedy začne být průběh událostí o něco svižnější.

Veskrze se ovšem jedná o detektivku spíše poklidnějšího rázu. Nedočkáte se nějakých výrazných krvavých scén a brutalit. Samozřejmě to nebude jen procházka růžovou zahradou, ale jestli chcete detailní popisy vražd a jejich provedení, budete muset sáhnout po něčem jiném. V tomto případě je daleko mrazivější to, co se odehrává skrytě v soukromí domovů.

Nakousnuta jsou i vážná témata jako je týrání žen. Autorce se za mě velice zajímavým způsobem podařilo vystihnout nejen dané situace, ale i psychické následky na oběti, její smíření se se situací a mnoho dalších věcí, které jsou právě při násilí na ženách běžné. Díky tomu je atmosféra okolo zúčastněných ještě hutnější a nebojím se říct i temnější.

Na celkovém projevu, rozpracování zápletky i skvěle popsaných postavách jsou znát zkušenosti Kristiny Ohlsson, která už má na svém kontě slušnou řádku titulů. Osobně mám rád i drsnější detektivky a thrillery, ale rozhodně mi nevadí ani tento způsob popsání zločinu a jeho vyšetřování. Naopak při správném uchopení mohou být podobná díla ještě naléhavější, a především vás díky důkladnému vykreslení atmosféry místa dokážou o to intenzivněji vtáhnout do děje. A to se rozhodně v tomto případě povedlo.

Bouře je za mě velice povedeným vstupem do nové série Kristiny Ohlsson s názvem August Strindberg. V originále tato kniha vyšla již v roce 2020, tak snad se brzy v českém překladu dočkáme i nějakého pokračovaní. Rozhodně bych totiž chtěl sledovat další osudy tohoto nevšedního vetešníka.

Perlička na závěr: August Strindberg byl švédský dramatik, prozaik a básník žijící v letech 1849 – 1912. Z jeho pera pochází i drama Královna Kristina. Současná autorka (jmenovkyně) mu tak lehce vrátila smeč tím, že po něm pojmenovala celou sérii.

Komentáře (0)

Přidat komentář