Pohřbené tajemství

recenze

Heydrich, Geli a Eva (2018) / Kikina182
Heydrich, Geli a Eva

Když je 18. září 1931 nalezena Geli Raubalová v kaluži své krve, předpokládá se, že se jednalo o sebevraždu. Jenže Geli nebyla jen tak obyčejná dívka. Jednalo se o neteř nechvalně známého Adolfa Hitlera. Spekuluje se však o tom, že mezi nimi byl vztah, který se na strýce a neteř rozhodně nehodil.

O šest let později, v roce 1937, o Štědrém dnu havaruje letadlo. Na první pohled není mezi těmito dvěma událostmi spojitost, ale toto letadlo mělo údajně převážet materiály, které odhalovaly co, nebo kdo, zapříčinil Gelinu smrt a mnoho dalších dokumentů. Samotnou záhadou je také to, proč letadlo vlastně havarovalo.

Romány, které se odehrávají někdy v minulosti mám ráda, ale většinou dávám přednost mnohem vzdálenější minulosti. Ovšem o špionážním románu Heydrich, Geli a Eva byl takový zájem, že jsem musela zjistit o čem tato kniha vlastně je. Přiznám se, že mě samotnou překvapilo, že mě román skutečně zaujal, ale stalo se tak. Anotace je totiž přímá, ale svým vlastním způsobem i záhadná. Musela jsem zjistit, jaký je celý příběh.

Nejsem si moc jistá, co si myslet o stylu psaní. Rozhodně se četla dobře, ale neustále se měnilo dějiště příběhu, vypravěč příběhu a já už po pár kapitolách neměla nejmenší tušení kde a kdy vlastně jsem a ani se mi to moc nepodařilo vydedukovat.
Tím, že aut v příběhu neustále přeskakoval bych řekla, že dost utrpěl děj. Nejde ani tak o to, že není ucelený, ale především o to, že jsou v něm velké mezery. Vždycky když jsem se vrátila zpátky k pokračování jednoho z vypravěčů, tak se najednou jednalo o něco úplně jiného než v tom předchozím, a to bylo docela dost zmatené.

Docela mě překvapuje, že jsem se v knize tak nějak zorientovala a pochopila příběh. A popravdě se jedná o skvělý příběh, který se moc dobře čte. Jen to zpracování to trochu kazí. Chtělo by to jasné označení toho, co se kdy a kde děje a žádné mezery v jakékoliv části tohoto příběhu.

I takhle to je skvělý a zajímavý příběh, ale rozhodně mohl být lepší. A popravdě je mi vždycky hrozně líto, když vidím, že nějaká kniha má v sobě opravdu velký potenciál, aby se dala zařadit do řebříčku nejlepších knih, ale něco to prostě kazí. V tomhle případě bych řekla, že by to chtělo tak sto stran navíc a trochu reorganizace, aby Heydrich, Geli a Eva byla takovou knihou, jakou by mohla být.

Jinak se mi příběh ale v celku líbil. Sice jsem podle anotace čekala něco o trochu jiného, než se mi nakonec dostalo, ale rozhodně to nebylo špatné překvapení, spíše velmi příjemné. Jen škoda, že ten nápad nebyl zpracován tak, jak si zasloužil.

Popravdě netuším, jestli knihu doporučit nebo naopak. Na jednu stranu jsem zklamaná zpracováním, ale ze příběhu jsem opravdu nadšená. Ale myslím, že pokud je vám toto téma blízké, tak knihou nejspíš nic nezkazíte. Zvlášť, pokud vám víc záleží na příběhu než na tom, jak ho autor zpracoval.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář